Vanhat aarteet kiertoon

21.11.2016

Jätelaitosyhdistyksen (JLY) tiedote 17.11.2016:

Vanhat ikkunat, uuninluukut ja hellat vaihtoon – ja monta muuta ideaa

Elämme Euroopan jätteen vähentämisen viikkoa. Viikon aikana, 19.−27. marraskuuta järjestetään erilaisia tapahtumia ja kampanjoita jätteen vähentämisen ja kierrätyksen merkeissä. Viikko järjestetään Suomessa jo seitsemännen kerran. Tapahtumia järjestävät tänä vuonna muun muassa kuntien jätelaitokset, yhdistykset, yritykset ja Verohallinto.

Euroopan yhteinen kärkiteema 2017 on pakkausjätteen vähentäminen. Siihen vastataan paikallisten tapahtumien lisäksi yhteisellä Fiksu pakkaus -kampanjalla, jossa tavoitteena on haastaa kuluttajat ja yritykset miettimään pakkausten merkitystä, välttämään turhia pakkauksia ja ylipakkaamista ja jakaa tietoa aiheesta. 

Toinen valtakunnallinen yhteiskampanja on kuntien jäteyhtiöiden toteuttama alakouluille suunnattu Tähteitä nolla! -ruokahävikkikampanja. Roskiin menevää ruokaa vähentämään on jälleen haastettu satoja kouluja eri puolilla Suomea. 

Valtaoja ja Soininvaara mittelevät sanan säilällä

Monipuoliseen paikalliseen tapahtumatarjontaan kuuluu tavaranvaihto- ja kierrätystoreja, lahjapakettityöpajoja, Kiertotalouspäiviä ja sosiaalisen median kampanjointia. Tampereella viikko huipennetaan perjantaina 25.11. Sampolassa Esko Valtaojan ja Osmo Soininvaaran mitellessä älyn ja sanan säilillä kulutuksen ja elämäntapamme tulevaisuudesta.

Tampereella voi myös vaihtaa rakennusten osia ilmaiseksi - ikkunoita, peiliovia, helloja, Porin Matteja, uuninluukkuja, salpoja. Vaihtopäivän järjestää Pirkanmaan rakennuskulttuuriyhdistys ry. Tietoa vuoden 2017 hankkeista löytyy viikon sivuilta www.ewwr.fi.

Euroopan jätteen vähentämisen viikko on järjestetty vuodesta 2009 lähtien. Viime vuonna toteutettiin yli 12 000 tempausta ja tapahtumaa 33 maassa ympäri Eurooppaa. Suomen viikon koordinoinnista vastaavat Jätelaitosyhdistys ry, Ekokumppanit Oy ja Pirkanmaan Jätehuolto Oy.

Viikon fokuksena on:
jätteen synnyn vähentäminen
esineiden uudelleenkäyttö sellaisenaan 
materiaalien kierrätys uuteen käyttöön

Viikon sivut ja tietoa kampanjoista: www.ewwr.fi
Euroopan viikon sivut: www.ewwr.eu
Facebook: www.facebook.com/jatteenvahentamisenviikko
Twitter: @Ewwrsuomi

Lisätietoa:
JLY – Jätelaitosyhdistys ry
Tiedottaja Marko Laakkonen, 050 370 0116, marko.laakkonen@jly.fi

Pirkanmaan Jätehuolto Oy
Tiedottaja Paula Pokkinen, (03) 240 5216, paula.pokkinen@pirkanmaan-jatehuolto.fi

Ekokumppanit Oy
Projektipäällikkö Matti Pollari, 040 800 7800matti.pollari@tampere.fi