Matokompostori

Matokompostori on pienikokoinen sisätilojen kompostori, jossa tunkiolierot ovat tärkeimpiä hajottajaeliöitä. Sinne voi laittaa hedelmien ja vihannesten kuoria, märkää talouspaperia ja ruuan tähteitä. 

Tee itse matokompostori kahdesta ämpäristä

Tee reikä sisemmän ämpärin pohjaan, jotta neste pääsee kompostorista pois. Asenna ulompaan ämpäriin hana tai poista neste tyhjentämällä ulompi ämpäri muutaman kerran viikossa.Laita sisempään ämpäriin reikien päälle sanomalehtiarkki, jotta lierot eivät putoa alempaan kerrokseen. Lopuksi tarvitaan kansi, jossa on ilmareikiä.
 

Aloita kompostointi

Laita pohjalle noin viiden sentin paksuinen kerros silputtuja munakennoja tai olkia, sanomalehtisilppua, oksahaketta tai hieman maatuneita puiden lehtiä. Sekaan voi laittaa myös hiukan hiekkaa tai savea. Kostuta seos. Laita lierot kompostoriin (mukana kompostimultaa) ja laita kansi, jossa on reikiä. 

Ruoki matoja pieneksi pilkotulla ruokajätteellä, vihannesten ja hedelmien kuorilla, kahvinpuruilla suodatinpussien kera ja märällä paperilla. Liha- ja maitotuotteet saattavat alkaa haisemaan, joten niitä ei kannata madoille antaa, eikä myöskään sipulia. Peitä ruoka esimerkiksi säkkikankaalla, mikä voi estää syyskesällä pikkukärpästen lisääntymisen.  Tunkioliero voi syödä jopa oman painonsa verran päivässä, ja lierot lisääntyvät hyvissä olosuhteissa nopeasti. Jos matokompostori haisee, syynä on yleensä liikaruokinta, nesteen kertyminen tai väärä ruoka. 

Ravinteikas kompostimulta talteen

Ota kansi pois, jolloin madot lähtevät kompostorin pohjaa ja pimeyttä kohti. Ota pintakerros talteen ja käytä se muuhun multaan sekoitettuna esimerkiksi huonekasveille. Myös kompostorista saatava neste on laimennettuna hyvää lannoitetta.

Tunkioliero, Eisenia Fetida

Tunkioliero eroaa kastemadosta siinä, että se viihtyy kosteissa ja lämpimissä paikoissa. Tämä valonarka liero on pienehkö (0-55 mm), väriltään tumman- tai violetin-punainen, raidallinen ja se hengittää ihon kautta. Tunkioliero on tärkeä eloperäisen jätteen hajottaja ja humusaineen tuottaja.  (Lähde: Wikipedia)