Omakotiasujan jätehuolto 

Biojätteen lajittelu kiinteistöllä, vaihtoehtoina kompostointi tai jäteastia

Jos kiinteistölläsi on elintarvikejätteen kompostori, on kompostoinnista ilmoitettava Ekokympille. Kompostointi-ilmoitus on määräaikainen ja se on voimassa viisi vuotta. Uuden jäteasetuksen mukaan kompostointi-ilmoituksessa vaaditaan aiempaa laajempia tietoja kiinteistöllä tapahtuvasta kompostoinnista. Siksi on hyvä tarkistaa ja täydentää jo olemassa olevia tietoja kompostoinnista. Sen voit kätevästi tehdä Ekokympin sähköisen asiointipalvelun kautta, asiointi.ekokymppi.fi.

Jos kiinteistölläsi on biojätteen erilliskeräys, biojäteastiasi tyhjennyksen ja kuljetuksen hoitaa Ekokympin kilpailuttama jätehuoltoyritys. Myös laskut biojäteastiasi tyhjennyksistä tulevat Ekokympiltä. Lisäksi Ekokymppi hoitaa biojäteastiasi pesun kaksi kertaa vuodessa, ja mikäli astia rikkoontuu, Ekokymppi toimittaa uuden jäteastian tilalle. Astiapesut aloitetaan keväällä 2024. Tämä ns. astiapalvelu on maksuton. 

Biojäteastian tyhjennysväli on oltava jätehuoltomääräysten mukainen eli kesäaikana enintään 2 viikkoa ja talvikaudella 4 viikkoa. Tyhjennysväleihin voidaan myöntää hakemuksella pidennystä tietyin edellytyksin. Hakemus on helpointa tehdä sähköisessä asioinnissa asiointi.ekokymppi.fi tai lähettää vapaamuotoisella hakemuksella sähköpostilla laskutus@ekokymppi.fi  tai Ekokympin toimistolle Viestitie 2, 87700 Kajaani.

Ilmastoituva biojäteastia

Ekokymppi tarjoaa asiakkailleen mahdollisuuden ottaa käyttöön myös ilmastoituvan biojäteastian. Astiaan voi saada kesäajaksi jopa neljän viikon tyhjennysvälin. Sen vuoksi se soveltuu erittäin hyvin esimerkiksi talouteen, jossa biojätettä muodostuu vähän. Ilmastoituvassa biojäteastiassa käytetään ainoastaan paperisia biojätepusseja - ostettuja tai sanomalehdestä tehtyjä. Biojäte jätetään aluksi jäteastian sisällä olevalle pienelle hyllylle kuivamaan, ja kun seuraava biopussi on tulossa jäteastiaan, aiempi tiputetaan jäteastian pohjalle odottamaan jäteastian tyhjennystä.

Kysy ilmastoituvaa biojäteastiaa Ekokympin asiakaspalvelusta 08 636 616, avoinna arkisin klo 9 - 17. Astia toimitetaan kiinteistölle Ekokympin astiapalvelun kautta, jolloin jäteastia on maksuton ja se myös toimitetaan kiinteistölle saakka maksutta.

Jäteastiat muovi-, kartonki-, lasi- tai metallipakkauksille

Sinulla on myös mahdollista saada omalle tontillesi maksutta jäteastia / jäteastioita vaikkapa muovipakkauksille ja / tai muille pakkausjätteille, mikäli kiinteistösi sijaitsee ns. erilliskeräysalueella. Voit tarkistaa asian erilliskeräysalueen kartasta. Omakotitaloille pakkausjätteen erilliskeräys on vapaaehtoista. Mikäli omakotitalo haluaa kiinteistölle oman pakkausjäteastian, astia toimitetaan kiinteistölle Ekokympin astiapalvelun kautta, jolloin jäteastia on maksuton ja se myös toimitetaan kiinteistölle saakka maksutta. Kysy pakkausjätteen jäteastiaa ja tyhjennyspalvelua Ekokympin asiakaspalvelusta 08 636 616, avoinna arkisin klo 9 - 17.

Tyhjennyshinnat

Ekokympin jätetaksa eli hinnasto perustuu vyöhykemalliin, jossa vyöhykkeellä 1 on Kajaani, vyöhykkeellä 2 Paltamo, Ristijärvi ja Sotkamo ja vyöhykkeellä 3 Vaala, Puolanka, Hyrynsalmi, Suomussalmi ja Kuhmo. Vyöhykehinnastoissa on esitetty hinnat biojätteelle ja pakkausjätteille. Ekokymppi laskuttaa em. hinnaston mukaisesti astiatyhjennyksistä. Sekajätteen osalta Ekokympin taksassa on vain käsittelymaksu ja asiakkaalta laskutettavaan hintaan jätehuoltourakoitsija lisää itse sopimuksensa mukaisen kuljetusmaksun.

Poistotekstiilin keräys

Vuoden 2023 alussa alkanut poistotekstiilikeräys pyrkii tehostamaan tekstiilien uudelleenkäyttöä ja kierrätystä sekä vähentämään polttoon menevän sekajätteen määrää.

Keräykseen voi viedä samassa muovipussissa:

  • Uudelleenkäytettävät tekstiilit: puhtaat, kuivat ja hyväkuntoiset, myyntiin kelpaavat vaatteet, jalkineet ja kodintekstiilit 
  • Kierrätyskuiduksi kelpaavat tekstiilit: huonokuntoiset / rikkinäiset, mutta puhtaat ja kuivat vaatteet ja kodintekstiilit 

Keräyspaikat löydät täältä.