Kompostorin tyhjennys ja jälkikompostointi

Kompostointiin kuuluu olennaisesti kompostimullan jälkikypsytys. Mitä parempaa multaa haluat puutarhaasi, sitä tärkeämpää jälkikompostointi on. Ihanteellisinta on, jos sinulla on kaksi kompostorisäiliötä – toinen täyttämistä ja toinen jälkikypsytystä varten. 

Jälkikompostorisäiliön ei tarvitse olla lämpöeristetty, mutta ilmankierrosta kannatta huolehtia. Laita pohjalle kuohkea risukerros, jotta ilma pääsee kiertämään alhaalta ylöspäin. Risukerroksen päälle voi laittaa myös muuta puutarhajätettä kuten pihakariketta ja kasvien osia.

Poista kompostorin massasta vain alimmainen maatunut kerros, jossa ei enää erotu biojätteitä. Luita ja kananmunankuoria saa olla. Kevät ja syksy ovat otollista aikaa kompostorin tyhjentämiseen. Syksyisin tyhjennys on tarpeen jo siitä syystä, että on tilaa täyttää kompostia pitkän talven ajan.

Puutarhajätettä voi lopuksi laittaa kompostimassan päälle. Sitten kansi päälle, ja jos sitä ei ole, peittele komposti vaikkapa kevytpeitteellä. Näin kompostimassa säilyttää paremmin kosteuden.

Käännä kompostia 1 – 3 kertaa kesän aikana ja kastele tarvittaessa. 

Katso video Kompostorin tyhjennys ja jälkikompostointi