Jäteneuvonta ja valistus

Jäteneuvonnan tarkoituksena on vähentää jätteen määrää ja haitallisuutta. Jäteneuvonta ja ympäristökasvatus kouluilla, päiväkodeissa, taloyhtiöissä, yhdistyksissä ja tapahtumissa on maksutonta. Voit tilata neuvojan tai Kurre-oravan pitämään toiminnallista opetustuokiota jätteen vähentämiseen, lajitteluun ja kierrätykseen liittyen. Kurre-asu on myös lainattavissa, ja alla olevat tuotteet ja materiaalit ovat kaikkien valistustyötä tekevien käytettävissä. Kurren lisäksi on tilattavissa ja lainattavissa muitakin hahmoja kuten Kosti Kompostimato ja Metalli-Tölkki.

Roskapussityöpaja

Työpajan tarkoituksena on opastaa oppilaita jätteiden lajitteluun kotona. Neuvojalla on mukanaan pussi oikeita kodin jätteitä. Neuvoja tuo myös A4 -kokoiset paperiset alustat eri jäteastioista ja -paikoista ja laittaa ne esille. Ennen lajittelua neuvoja voi esitellä, mitä mihinkin jäteastiaan kuuluu, taikka voidaan myös ryhtyä suoraan toimeen: jätteet levitetään pöydälle, ja oppilaat ottavat itse jätteitä ja lajittelevat ne alustoille sen mukaan, millaiset jäteastiat ja -paikat heillä on kotonaan. Kun kaikki on lajiteltu, käydään jäteastiat ja oikea lajittelu yhdessä läpi ja samalla oikaistaan virheellisesti lajitellut jätteet. Lopussa neuvoja kertoo jätteen lopputien eli miten se hyödynnetään. Samalla neuvoja kertoo kiertotaloudesta ja lajittelun merkityksestä luonnon hyvinvoinnille. Ikäryhmät: eskarit – ammattikorkeakoululaiset, kesto 45 min. – tunti.

Roskapussityöpajan materiaalit opettajien käyttöön

Roskapussityöpajan ohje (pdf) Lajittelualustat (pdf) Roskapussin sisältö (pdf) Jätteenkeräyspaikat (pdf) Lajitteluopas (pdf)

Lajittelupeli

Lajittelupeli koostuu korteista, joissa on roskan kuva ja alustoista, joihin roskat lajitellaan. Alla tulostettavat materiaalit peliin.

Lajittelupohjat (pdf) Leikkaa_lajittelukortit (pdf) Oikeat vastaukset (pdf)

Peli on lainattavissa Ekokympiltä.

Materiaalia päiväkodeille

Lajittelutehtäviä päiväkodille (pdf) Lajittelualustat (pdf) Kurren puuhavihko (pdf) Kurren muistipelikortit (pdf)

Neuvontatilaisuudet

Tarjoamme neuvontakäyntejä yhdistyksiin, taloyhtiöihin yms. Neuvonta sisältää tietoa jätehuollosta, lajittelusta ja jätteensynnyn ehkäisystä. Neuvontakäynnin sisältöön voi esittää toiveita.

Esimerkkejä neuvontatilaisuuksista
- Jätekatosneuvonta taloyhtiöissä
- Kompostointikurssi kyläyhdistyksille

Jätekeskusvierailut

Kokoa ryhmä ja tule vierailulle tutustumaan jätekeskukseen tai lajitteluasemalle. 

Muuta

Tulostettava kierrätysaiheinen lautapeli, johon tarvitset nopan ja pelinappulat: Lautapeli (pdf)  Tehtäviä peruskouluikäisille: Ekokymppi-visa (pdf)Oikeat vastaukset (pdf)

Hellu ja Hemmo Hällävälinen ovat pariskunta, jolla on paljon opittavaa jätelajittelusta ja ympäristövastuullisuudesta. Katso pariskunnan touhuiluja videoilla YouTubessa Ekokymppi neuvonta -kanavalla.

Tukimateriaalia kestävän kehityksen kasvatukseen ja ympäristökasvatukseen

www.luontoliitto.fi, www.maailmankoulu.fi, LYKE-verkosto, nuoret ratkaisemassa ilmastonmuutosta ILMARI, MAPPA 
 

Tiedustelut

Jätekatosneuvonta ja koulukäynnit: Asiakasneuvoja Teija Konola, 040 752 8607, teija.konola@ekokymppi.fi
Jätekatosneuvonta, päiväkotivierailut ja jätekeskuksen esittelyt: Neuvoja-tiedottaja Sari Komulainen, 044 710 0069sari.komulainen@ekokymppi.fi