Jäteneuvonta ja valistus

Jäteneuvonnan tarkoituksena on vähentää jätteen määrää ja haitallisuutta. Jäteneuvonta kouluilla, päiväkodeissa, taloyhtiöissä, yhdistyksissä ja tapahtumissa on maksutonta. 

Ympäristökasvatus

Tarjoamme ympäristökasvatusta kouluille, oppilaitoksille ja päiväkodeille. Voit tilata neuvojan tai Kurre-oravan pitämään toiminnallista opetustuokiota jätteen vähentämiseen, lajitteluun ja kierrätykseen liittyen. Kurren lisäksi on tilattavissa muitakin hahmoja kuten Kosti Kompostimato, Metalli-Tölkki ja Vessan-Pönttö.

Roskapussityöpaja

Työpajan tarkoituksena on opastaa oppilaita jätteiden lajitteluun kotona. Neuvojalla on mukanaan pussi oikeita kodin jätteitä. Neuvoja tuo myös A4 -kokoiset paperiset alustat eri jäteastioista ja -paikoista ja laittaa ne esille. Ennen lajittelua neuvoja voi esitellä, mitä mihinkin jäteastiaan kuuluu, taikka voidaan myös ryhtyä suoraan toimeen: jätteet levitetään pöydälle, ja oppilaat ottavat itse jätteitä ja lajittelevat ne alustoille sen mukaan, millaiset jäteastiat ja -paikat heillä on kotonaan. Kun kaikki on lajiteltu, käydään jäteastiat ja oikea lajittelu yhdessä läpi ja samalla oikaistaan virheellisesti lajitellut jätteet. 

Lopussa neuvoja kertoo jätteen lopputien eli miten se hyödynnetään. Samalla neuvoja kertoo kiertotaloudesta ja lajittelun merkityksestä luonnon hyvinvoinnille.

Ikäryhmät: eskarit – ammattikorkeakoululaiset, kesto 45 min. – tunti.

Jätevisat netissä

Testaa lajittelutaitosi ja pelaa jätevisaa
Kierrätyksensankarit.fi on digitaalinen maailma, jossa opetellaan konkreettisesti jätteiden lajittelua, kierrätystä ja materiaalien jatkojalostusta.

Neuvontatilaisuudet

Tarjoamme neuvontakäyntejä yhdistyksille, yhteisöille, taloyhtiöille yms. Neuvonta sisältää tietoa jätehuollosta, lajittelusta ja jätteensynnyn ehkäisystä. Neuvontakäynnin sisältöön voi esittää toiveita.

Esimerkkejä neuvontatilaisuuksista
- Jätekatosneuvonta taloyhtiöissä
- Kompostointikurssi kyläyhdistyksille

Jätekeskusvierailut

Kokoa ryhmä ja tule vierailulle tutustumaan jätekeskukseen tai lajitteluasemalle. 

Tapahtumat

Osallistumme erilaisiin tapahtumiin ja tempauksiin, joissa halutaan jakaa tietoa jäteasioista. 

Kurre Kainuulainen

Kurre on Ekokympin orava, joka opastaa roskan vähentämisessä ja lajittelussa. Hänet voit tilata veloituksetta koululle, päiväkotiin tai tapahtumaan. 

Katso Kurren videoita YouTubessa Ekokymppi neuvonta-kanavalla.

Kosti Kompostimato

Kosti Kompostimato on tunkioliero, joka myös opastaa jäteasioissa, varsinkin biojätteisiin liittyvissä. Kostinkin voit kutsua vaikkapa päiväkotiin tai tapahtumaan. 

Hellu ja Hemmo Hällävälinen

Hellu ja Hemmo Hällävälinen ovat pariskunta, jolla on paljon opittavaa jätelajittelusta ja ympäristövastuullisuudesta. Katso pariskunnan touhuiluja videoilla YouTubessa Ekokymppi neuvonta -kanavalla.

Tulostettavaa materiaalia

14 kpl alustoja eri jätelajeille, soveltuvat esimerkiksi lajitteluharjoituksiin: Lajittelualustat (pdf)

Tehtäviä päiväkoti ja -alakouluikäisille: Kurren puuhavihko (pdf)  Kurren muistipelikortit (pdf) 

Kierrätysaiheinen lautapeli, johon tarvitset nopan ja pelinappulat: Lautapeli (pdf)

Tehtäviä peruskouluikäisille: Ekokymppi-visa (pdf)Oikeat vastaukset (pdf)

Tukimateriaalia kestävän kehityksen kasvatukseen ja ympäristökasvatukseen

www.luontoliitto.fi, www.maailmankoulu.fi, LYKE-verkosto, nuoret ratkaisemassa ilmastonmuutosta ILMARI, MAPPA 
 

Tiedustelut

Jätekatosneuvonta ja koulukäynnit: Asiakasneuvoja Teija Konola, 040 752 8607, teija.konola@ekokymppi.fi
Jätekatosneuvonta, päiväkotivierailut sekä jätekeskuksen esittelyt: Neuvoja-tiedottaja Sari Komulainen, 044 710 0069sari.komulainen@ekokymppi.fi