Kajaanin Perhokerho voitti Kultaisen roskiksen

04.08.2014

Kajaanin kaupungin ja Ekokympin järjestämän Kajaanin siistein-kilpailun voiton vei tänä vuonna Kajaanin Perhokerho. Kisaan haastettiin kajaanilaisia yrityksiä ja yhteisöjä keväällä ja mukaan lähti viisi joukkuetta. Perhokerho voitti siistimällä jokirantaa voimalaitosten välisellä alueella. Se sai vuodeksi kiertopalkinto Kultaisen roskiksen. Vuonna 2013 Kultaisen roskiksen voitti Kainuun ELY-keskus.

Perhokerho laittaa jokialueen voimalaitosten välissä ja vähän matkaa alapuolellakin kuntoon joka kevät ennen kalastuskauden alkua. Kalavesien tila huolestuttaa kalastajia, ja myös rantojen roskaantuminen. Kalat, linnut ja vesieläimet joutuvat kärsimään roskista monin tavoin. Esimerkiksi tupakantumpit tukkivat kalojen suolia. Kalan vatsasta voi löytyä puolenkymmentäkin tumppia.

Kajaanin kaupunki ja linnanrauniota hallinnoiva Metsähallitus etsivät ratkaisua viikonloppujen siivousongelmiin kaupungilla ja rannoilla. Yhtenä mallina tutkitaan yhdistysten, kuten Kajaanin Perhokerhon käyttämistä siistijöinä viikonloppuisin ostopalveluna. Perhokerho suunnittelee  nuorten työllistämistä ympäristötöihin esimerkiksi kesätyösetelillä.

Kajaanin siistein-kilpailu on jatkoa Kajaanin perinteiselle kevään siivousviikolle.  Siivousinto oli jo hiipumassa, kun valtakunnallisesti aloitettiin Suomi puhtaaksi-siivouskampanja. Talkoot nivoutuivat luontevasti siihen.

Kilpailu toteutetaan ensi keväänäkin ja mukaan halutaan lisää joukkueita.