Ekokymppi ja Ristijärven 4H-yhdistys harjoittelevat poistotekstiilin keräystä

14.03.2022

Ekokymppi aloittaa Ristijärvellä 21.3.2022 poistotekstiilikeräyksen. Kyseessä on pilotti eli tällä harjoitellaan poistotekstiilien keräystä, lajittelua ja logistiikkaa sekä niihin liittyvää viestintää. Tarkoituksena on saada pilotista tarpeellista tietoa tulevaa, koko Kainuuta ja Suomea käsittävää poistotekstiilikeräystä varten. Pilotti päättyy 30.4.2022.

Ekokympin yhteistyökumppanina ja poistotekstiilin kerääjänä sekä lajittelijana toimii Ristijärven 4 H-yhdistys, osoite: Willa Wanha, Koulutie 7. Willa Wanhan pihalla on iso jäteastia poistotekstiiliä varten, ja kirpputorin aukioloaikoina poistotekstiilit voi viedä suoraan sisälle.

Poistotekstiilipussiin voi laittaa

Hyväkuntoista, kuivaa ja puhdasta myyntiin kelpaavaa tekstiiliä sekä huonokuntoista, kuivaa ja puhdasta (pienet tahrat eivät haittaa), uusiokäyttöön eli materiaalikiertoon kelpaavaa tekstiiliä

  • puserot, paidat, hameet, mekot, housut, takit, huivit
  • lakanat, pyyhkeet, tyynyliinat, verhot, pöytäliinat ja yksikerroksiset peitot

Tekstiilien materiaalilla ei ole merkitystä.  Lisäksi poistotekstiilipussiin voi laittaa hyväkuntoisia, myyntiin kelpaavia mattoja, täkkejä, tyynyjä, pehmusteita, täytteellisiä päiväpeittoja ja pehmoleluja. Huonokuntoisena tai likaisena nämä voi laittaa jo kotona sekajäte energiaksi -jätteen sekaan.

Laita poistotekstiilit aina muovipussiin (esimerkiksi kaupan muovikassi) ja sulje pussi hyvin, ettei sinne pääse kosteutta ja tuo se keräykseen. Tekstiilit ovat hyvin herkkiä pilaantumaan, varsinkin ulkokeräyksessä.

Poistotekstiilipussiin ei saa laittaa

  • kosteita, likaisia, haisevia, homeisia, öljyisiä tai tekstiilituholaisia sisältäviä tekstiilejä
  • alusvaatteita, sukkia ja sukkahousuja

Nämä jätteet kuuluvat sekajäte energiaksi -roska-astiaan.

Taustalla uudistunut jätelaki ja EU-lainsäädäntö

Uusi jätelaki (2021) velvoittaa kuntia aloittamaan poistotekstiilien keräyksen vuoden 2023 alusta alkaen, ja Kainuussa keräyksestä vastaa Kainuun jätehuollon kuntayhtymä Ekokymppi.

Jätelakimuutoksen taustalla on vuonna 2018 asetettu EU-direktiivi, jonka tarkoituksena on vähentää vaateteollisuuden aiheuttamia ympäristöhaittoja. Tekstiilien valmistukseen kuluu paljon vettä sekä huomattava määrä haitallisia kemikaaleja. Lisäksi vaatteiden hiilijalanjälki on suuri, koska vaatteiden kuljetusmatkat ovat pitkiä.

Ympäristöhaitat vähenevät, kun tekstiilit käytetään uudelleen sellaisenaan tai esimerkiksi matonkuteina. Uusiokäyttäminen tarkoittaa sitä, että tekstiili hajotetaan materiaaliksi, ja näin saadaan esimerkiksi lankaa uusiin kankaisiin. Kummatkin tavat edistävät kiertotaloutta.

Lisätietoa

Anu Koskela, neuvoja
Kainuun jätehuollon kuntayhtymä Ekokymppi
044 071 0067