PosKetonta touhua - Lasin ja metallin lajittelu muuttuu taloyhtiöissä

28.09.2023

Jätteiden lajittelu muuttuu Ekokympin alueen taloyhtiöissä syksyn aikana. Lasi-, keramiikka- ja metallijätteen yhteiskeräys päättyy, ja lasipakkaukset ja metallijätteet lajitellaan omiin astioihinsa. Ekokymppi on syyskuun lopussa toimittanut uuden tarroitetun jäteastian metallijätteen keräystä varten ja samalla päivittänyt vanhaan jäteastiaan lasipakkaukset-tarran. Yhteiskeräyksen päättymisen taustalla on jätelain muutos ja tuottajayhteisön vaatimukset.

Lasipakkaukset-jäteastiaan vain pakkauslasia
Uudistuksen myötä lasijätteen lajitteluohjeet muuttuvat. Tähän saakka keräykseen on saanut laittaa sekä lasipakkauksia että keramiikkaa ja posliinia, mutta jatkossa vain ja ainoastaan lasipurkkeja ja -pulloja kuten lasisia lastenruokapurkkeja, hillopurkkeja tai pantittomia pulloja. Yksittäisiä posliini- ja keramiikkajätteitä voi laittaa sekajäte energiaksi -jäteastiaan, ja suuremmat määrät voi viedä veloituksetta lajitteluasemalle, jätekeskukseen tai Entrinkiin. Esimerkiksi jos kahvikuppi tai juomalasi särkyy, sen oikea paikka on sekajäte energiaksi -jäteastia, mutta kokonainen astiasto tai suuret keraamiset/posliiniset esineet kuten vessanpöntöt ja lavuaarit kuuluu viedä edellä mainittuihin paikkoihin.

Kampanja taloyhtiöille
Muutokseen liittyen Ekokymppi on aloittanut tiedotuskampanjan PosKetonta touhua. ”PosKeton” viittaa sanoihin Posliini ja Keramiikka, joita ei enää jatkossa saa laittaa lasijätteen joukkoon – lasinkeräys tulee siis olemaan posliiniton ja keramiikaton.

Hyötyjä PosKettomuudesta
Kun lasipakkaukset ja metalli kerätään omiin jäteastioihinsa, lajittelu ja kierrätys varsinkin lasipakkausten osalta tehostuu entisestään.  Lasipakkaukset päätyvät tällöin uusiolasin ja vaahtolasin raaka-aineeksi. Niin ikään taloyhtiöt hyötyvät uudistuksesta, koska pakkausten tuottajayhteisöt maksavat näille korvausta erikseen kerätyistä pakkausjätteistä.

Infotilaisuus verkossa tiistaina 10.10.
Ekokymppi toivottaa taloyhtiöiden asukkaat, isännöitsijät ja hallitusten jäsenet tervetulleiksi mukaan Teams-tiedotustilaisuuteen tiistaina 10.10.2023 kello 18. – 19. Linkki tapahtumaan on tässä, joka löytyy myös etusivulta osoitteesta www.ekokymppi.fi. Tapahtuman tallenne löytyy myöhemmin samasta paikasta.

Jokainen oikein lajiteltu lasipakkaus ja metallijäte auttavat edistämään kierrätystä. Ekokymppi kutsuu taloyhtiöt mukaan PosKettoman touhuun!

Lisätietoja:
Teija Konola
Asiakasneuvoja
040 752 8607
teija.konola@ekokymppi.fi

Kommentointi

Otsikko:
Kommentti:
Nimi: