Ekokympin joulumuistio

21.12.2022

Joulunajan ekovinkkejä

  • Suunnittele ostokset ja tee ruokakaapin inventaario ennen ruokaostoksia.
  • Loihdi tähteistä uusia herkkuja. Ylijäämäruokaa voi myös pakastaa myöhempiin tarpeisiin.
  • Anna elämyslahja tavaran sijaan. Atk-apu, jalkahoito, itse tehty illallinen, askarteluhetki, elokuvalippu, retki pulkkamäkeen, kotityöapu, kyyti autottomalle, rakkausruono… Aineeton lahja on usein tavaraa mieluisampi.
  • Yhdistä iltalenkin ilo ja ekopisteellä käyminen. Vie sinne kartonki- , muovi- ja lasipakkauksia sekä metallia ja paperia vähän kerrallaan.
  • Jätteiden lajittelu vähentää sekajätteen määrää, jolloin sekajäteastia ei pursu niin helposti. 
  • Pakkaa jätteet tiiviisti. Jäteastiaan mahtuu enemmän jätettä, kun puristat pusseista ja purkeista ilmat pihalle. Tiivis pakkaaminen vähentää myös roskiksen hajuhaittoja.

Joulunajan jätteet ja niiden lajittelu

Alumiinivuoat, -foliot ja metalliset esineet: Vie metallinkeräykseen puhtaaksi huuhdeltuina.

Glögipullot ja -tölkit: Vie palautuspullot kauppaan. Vie muut lasipullot huuhdeltuina lasinkeräykseen. Laita kartonkitölkit huuhdeltuina, litistettyinä ja sisäkkäin pakattuina kartonginkeräykseen.

Ilotulitteet: Laita käytettyjen ilotulitteiden jätteet sekajätteeseen (sekajäte energiaksi). Palauta räjähtämättömät raketit myyjälle tai säilytä ensi vuoteen.

Joulukalenterit: Laita sekajätteeseen (sekajäte energiaksi).

Joulukortit: Käytä askartelussa tai tee pakettikorteiksi, muutoin laita paperinkeräykseen.

Joulukukat: Laita kasvinosat biojätteen keräykseen ja kukkamullat sekajätteeseen. Jos sinulla on oma kompostori, laita kasvinosat ja mullat siihen. Koristeet ja nauhat kuuluvat sekajätteeseen (sekajäte energiaksi). Laita pakkausmuovikääreet ja huuhdellut muoviruukut muovipakkauskeräykseen tai sekajätteeseen (sekajäte energiaksi).

Joulukuusi:Kuivata ja pilko polttopuuksi tai haketa seosaineeksi kompostiin. Joulukuusen voit myös viedä maksutta 2.1. - 13.1.2023 Risu-Mattilaan tai laijtteluasemien metsätähdekeräykseen. Taloyhtiöt antavat omat ohjeensa joulukuusien hävittämisestä.

Kinkunliemet ja –rasvat: Hyödynnä liemi kastikkeissa. Jähmetä rasva ja laita kompostiin tai laita maitopurkkiin pakattuna biojäteastiaan. Ei kinkunrasvaa viemäriin! Kinkkutemppukeräys on Kajaanin K-City-Marketissa ja Suomussalmen K-Market Herkkukirsikassa 16.12.2022 - 8.1.2023.

Kukkien kääreet: Laita kääre- ja silkkipaperit sekajätteeseen (sekajäte energiaksi). Sanomalehdet kuuluvat puhtaina ja kuivina paperinkeräykseen. 

Kynttilät ja tuikkujen metallikuoret: Suosi hautalyhtyjä, joihin voi vaihtaa kynttilän. Steariini, kynttilänpätkät ja hautakynttilät kuuluvat sekajätteeseen (sekajäte energiaksi). Lajittele metalliosat ja tuikkukuoret metallinkeräykseen.

Lahjakassit: Säilytä ehjät lahjakassit uuteen käyttöön. Laita käyttökelvottomat lahjakassit sekajätteeseen (sekajäte energiaksi).

Lahjanauhat ja lahjapaperit: Sekajätteeseen (sekajäte energiaksi).

Pakkaukset: Muovit ja styroksit muovipakkauskeräykseen tai sekajätteeseen (sekajäte energiaksi). Lajittele pahvi- ja kartonkilaatikot kartonginkeräykseen.

Paristot: Palauta myyntipisteisiin. Teippaa paristojen navat piiloon.

Sähköiset jouluvalot: Voit palauttaa uutta ostaessa kauppaan. Alle 25 cm pituiset sähkölaitteet voit palauttaa ilman ostovelvoitetta suuriin päivittäistavarakauppoihin (pinta-ala yli 1000 m2) tai alan erikoisliikkeisiin (pinta-ala yli 200 m2). Sähköiset jouluvalot otetaan veloituksetta vastaan myös lajitteluasemilla tai muissa tuottajayhteisöjen hyväksymissä vastaanottopisteissä.

Uudenvuoden tinat: Säästä seuraavaan uuteen vuoteen. Tinat otetaan veloituksetta vastaan jätekeskuksessa tai lajitteluasemilla. Tinat ovat vaarallista jätettä.

Ekokymppi jouluna 2022

Ekokymppi toimisto, lajitteluasemat ja Majasaaren jätekeskus ovat suljettuina tapaninpäivänä 26. 12.2022 ja loppiaisena 6.1.2023.

Toivotamme asiakkaillemme rauhallista joulua <3