Ekokymppi on mukana Astetta alemmas -energiansäästökampanjassa

09.11.2022

Sähkön riittävyys ja hinta huolettavat kuluttajia, kuntia ja yrityksiä ympäri Suomen. Kansalliseen Astetta alemmas -kampanjaan on ilmoittautunut jo satoja yrityksiä ja työyhteisöjä mukaan. Kampanja jakaa vinkkejä energian säästämiseksi, ja nopeavaikutteiset toimet ovat tällä hetkellä avainasemassa.

Kainuun jätehuollon kuntayhtymä Ekokymppi on mukana Astetta alemmas -kampanjassa ja energiansäästötalkoissa. Ekokymppi tekee tulevan talven aikana useita käytännön toimia energian säästämiseksi kuten vaihtaa toimistotilojen loisteputkivalaisimet led-valaisimiksi ja siirtää työasemat pilveen, jolloin koneiden ei tarvitse olla töiden ulkopuolella lainkaan käynnissä. Lisäksi useat työntekijät kulkevat työmatkansa jalkaisin tai pyörällä, ja etäpäivinä työmatkaa ei tarvitse tehdä lainkaan. ”Olen innoissani mukana tässä kamppiksessa. Olemme työpaikalla huomanneet, miten helppoa on tehdä pieniäkin energiansäästötekoja”, hehkuttaa Ekokympin asiakaspalvelija Anu Loukusa.

Astetta alemmas -energiansäästökampanjan tavoitteena on saada jokainen suomalainen tekemään konkreettisia ja nopeita toimia energian säästämiseksi. Sähkönkulutus on huipussaan yleensä arkiaamuisin ja -iltaisin, kello 8–10 sekä 16–18, ja sähkön käyttöä olisi syytä välttää näinä aikoina omatoimisesti.

Mitä juuri sinä voit tehdä energian säästämiseksi?

Ensimmäisenä on syytä kiinnittää huomiota eniten sähköä kuluttaviin kohteisiin, kuten kodin sähkötoimiseen mukavuuslattialämmitykseen, sähkösaunaan tai sähkölämmitteisen talon lämmitykseen. Mukavuuslattialämmityksen ei tarvitse tuntua jalkapohjissa kuumalta, vaan vähempikin riittää. Kosteiden tilojen lattialämmityksen on oltava päällä aina käytön aikana, mutta lattialämmitystä voi pienentää käyttöaikojen ulkopuolella, esimerkiksi yöaikaan.

Sähkösaunan käyttökerrat on hyvä miettiä niin, että kaikki talon asukkaat käyvät saunassa samalla lämmityskerralla. Sähkösaunan lämmitys olisi hyvä tehdä valtakunnallisten kulutushuippujen ulkopuolella, ja lauantai onkin yleensä erinomainen saunapäivä.

Huonelämpötilan laskulla on merkittävä vaikutus energiankulutukseen, ja etenkin sähkölämmitteisissä taloissa asiaan kannattaa kiinnittää huomiota. Oleskelutiloissa huonelämpötilaksi riittää 21°C, kun taas makuuhuoneessa lämpötila voi olla pienempikin. Yleisesti ottaen voidaan todeta, että 1°C sisälämpötilan pudottaminen säästää noin 5 % lämmönkulutuksessa. Lisää energiansäästövinkkejä löytyy osoitteesta www.astettaalemmas.fi/saastovinkit.

Suomalaisten sähkönkäyttö vähentynyt

Energiansäästökampanja on otettu hyvin vastaan, ja sähkönkäyttöä on jo saatu vähennettyä valtakunnallisesti. Sähkönkäytön vähentämisellä pienennetään riskiä mahdollisen sähköpulan aiheuttamiin sähkökatkoihin. Myös sähkön hinta laskee, kun kysyntä pienenee sähkön säästön myötä.

Ekokymppi kannustaakin kaikki toimijat mukaan energiansäästöön ja jakamaan omia sähkönsäästövinkkejä lähipiirille tai esimerkiksi sosiaaliseen mediaan!