Juhannuksen ja kesän jätteiden lajittelu

18.06.2021

Juhannus lähestyy ja samalla monet aloittavat kesälomansa. Juhannuksen ja kesän aikana syntyy paljon erilaista jätettä ja ne on hyvä osata lajitella oikein. Nappaa tästä vinkit lajitteluun!

Aurinkorasvat
Muovipullossa olevat vajaat aurinkorasvat voi laittaa kodin jäteastiaan. Vajaat spraypullot ovat vaarallista jätettä ja ne tulee viedä lajitteluasemalle. Tyhjät pakkaukset lajitellaan materiaalin mukaan.

Grillit
Grillit voi viedä maksutta lajitteluasemalle. Kaasu- ja pallogrillit ovat metallijätettä ja sähkögrillit lajitellaan sähkölaitteiden keräykseen. Kertakäyttögrillin pakkausmuovin voi laittaa muovipakkausten keräykseen ja jäähtyneet tuhkat kuuluvat sekajätteeseen huolellisesti pussiin pakattuna pölisemisen estämiseksi. Kartonkikansi kelpaa kartongin joukkoon ja tyhjä foliokaukalo sekä metalliritilä taasen metallinkeräykseen.

Grillihiilet ja tuhka
Jäähtyneenä ja kytemättömänä pussiin pakattuna sekajätteeseen. On huomioitava, että hiilien ja tuhkan jäähtyminen saattaa kestää useita tunteja.

Hyttysmyrkyt ja -karkotteet
Hyttysmyrkyt ja karkotteet ovat yleensä vaarallisia jätteitä ja niitä otetaan maksutta vastaan lajitteluasemilla ja Kajaanissa Entringissä ja jätekeskuksessa. Tyhjät purkit ja pakkaukset lajitellaan materiaalin mukaan esim. spraypullot metalliin. Sähköllä toimivat karkottimet ovat sähkölaitteita ja ne kuuluvat sähkölaitteiden keräykseen. Jotkin karkottimet toimivat butaanikaasulla, niiden muoviset butaanisäiliöt voi tyhjinä laittaa sekajätteeseen ja metalliset metallinkeräykseen. Jos kaasua on kummassakaan säiliössä jäljellä, ne ovat vaarallista jätettä. Tyhjinä ja käytettyinä tyynyt tai säiliöt voi laittaa sekajätteeseen.

Kaasupullot ja -patruunat
Tyhjät kaasupullot ja -patruunat on tärkeää palauttaa myyjälle tai vaarallisen jätteen keräykseen, koska tyhjänäkin ne voivat sisältää vaarallisia aineita, eikä niitä voi laittaa metallinkeräykseen. Ensisijaisesti erilaiset kaasupullot ottaa vastaan niiden myyjä. Lajitteluasemille otetaan vastaan kaikki asumisessa syntyvät kaasupullot (ei esim. hitsauskaasupulloja). Retkikeittimen kaasupatruunat tulee myös viedä vaarallisten jätteiden keräykseen.

Kalastusvälineet
Katiskat taiteltuna ja leikattuna sekä metalliset vieheet lajitellaan metallinkeräykseen. Leikkaa kalaverkoista ja muiden kalastusvälineiden lyijypainot irti ja toimita ne vaarallisten jätteiden keräykseen. Verkot, onkivavat, siima ja muoviset kalastusvälineet kuuluvat sekajätteeseen. HUOM! Leikkaa ja pätki pitkät kappaleet, myös siimat ja verkot. Näin ne eivät kierry niin helposti ekovoimalaitoksen käsittelylinjastoilla laitteisiin ja aiheuta tukoksia.

Kertakäyttöastiat
Muoviset ja puiset sekä biohajoavat kertakäyttöastiat, -aterimet ja -kupit sekä likaiset kartonkiset kertakäyttöastiat lajitellaan sekajätteeseen. Puhtaat kertakäyttöastiat voi laittaa kartonkipakkausten keräykseen. Suosi kuitenkin kestoastioita ja näin vähennät helposti jätteen määrää.

Kiuas
Sähkökiuas kuuluu sähkölaitteiden keräykseen. Sähkökiukaan voi palauttaa kauppaan uuden laitteen oston yhteydessä. Kauppojen vastaanotosta lisätietoja SER-Kierrätyksestä. Sähkökiukaan voi viedä myös lajitteluasemalle tai Entrinkiin, joissa se otetaan vastaan kotitalouksilta veloituksetta. Puukiukaan voi viedä metalliromun keräykseen lajitteluasemalle tai jätekeskukseen. Muista poistaa kiukaasta kivet ja puukiukaasta myös tuhka.

Kiuaskivet
Normaalit saunan kiuaskivet ovat kiviainesta ja niitä voi hyödyntää omalla pihalla. Isot määrät kiuaskiviä on kätevintä viedä kerralla lajitteluasemalle.

Käymäläjätteet
Huussi- eli käymäläjäte on kompostoitava omalla kiinteistöllä. Sitä ei saa haudata maahan eikä laittaa sekajäteastiaan. Kompostointi aloitetaan jo käymälässä, ja sitä jatketaan keräysastian tyhjennyksen jälkeen asianmukaisessa kompostorissa. Lopputuloksena saadaan ravinteikasta multaa käytettäväksi maanparannus- ja lannoiteaineena. 

Matkailuautojen ja -vaunujen kemialliset wc:t ja likaiset pesuvedet (harmaat vedet) voi tyhjentää useimmilla leirintäalueilla ja huoltamoilla. Vessanesteet sisältävät kemikaaleja, joten niitä ei tule muihin paikkoihin tyhjentää. Leirintäalueiden ulkopuolisista tyhjennyspaikoista löytyy lista mm. SF Caravan ry:n ylläpitämästä leirintäoppaasta. 

Pakkausjätteet
Erilaisten kesäherkkujen, kuten kasvisten, makkaroiden, jäätelön ja juomien pakkaukset ja kääreet lajitellaan materiaalin mukaan joko lasi-, metalli-, kartonki- tai muovipakkauksiin. Jos pakkaukset ja kääreet ovat likaisia ja niitä ei saa viileällä vedellä huuhtaisemalla riittävän puhtaaksi, ne kuuluvat sekajätteeseen.

Puutarhakalusteet
Puutarhakalusteet otetaan vastaan lajitteluasemilla, jossa ne lajitellaan materiaalin mukaan. 

Teltta
Rikki menneen teltan polyesteri- tai nailonkangas laitetaan sekajätteeseen. Metalliset tukikepit ja -kaaret sekä kiinnityskoukut kuuluvat metallinkeräykseen ja lasikuituiset sekajätteeseen. Jos teltan osia ei ole mahdollista irrottaa toisistaan, lajitellaan teltta kokonaisuudessaan sekajätteeseen. Hyvälaatuisen teltan korjaus mahdollisuuksista kannattaa kysyä, sillä korjauspalveluja on tarjolla ja korjaus jatkaa teltan käyttöikää.

Termospullo
Muovikuorinen termospullo lajitellaan sekajätteeseen ja metallikuorinen metallinkeräykseen.

Uima- ja muut lelut
Erilaiset uimalelut, kuten kellukkeet, uimarenkaat ja lötköpötköt voi laittaa sekajäteastiaan tai tuoda isommat määrät lajitteluasemalle. Muoviset lelut kuuluvat sekajätteeseen ja sähkölelut (toimii paristolla, akulla, aurinkokennolla tai liitetään pistorasiaan) sähkölaitteiden keräykseen.

Lämmintä ja vähäjätteistä kesää kaikille!