Asiointi lajitteluasemalla nopeutuu, kun järjestelet jätekuorman etukäteen

31.03.2021

Ekokympin lajitteluasemilla koittaa kevätkiireiden aika, kun ihmiset alkavat siivoilemaan nurkkiansa ja tekemään jätekuormia peräkärryyn. Myös remonttijätettä kuskataan lajitteluasemalle nyt normaalia enemmän korona-ajasta johtuen. Jätekuorman tekoon kannattaa panostaa, koska jätelajeittain järjestellyn kuorman purkaminen on helppoa ja nopeaa. Tämä helpottaa myös lajitteluasemanhoitajan tehtäviä asiakaspalvelussa.  

Vinkkejä asiakkaille kuorman tekoon 

  • Tutustu ensin lajitteluohjeisiin, jotka löytyvät sivustoltamme täältä.
  • Tunnista jätteesi ja järjestele ne peräkärryyn jätelajeittain; lasi- ja keramiikkajätteet, metalliromut, puujätteet, kiviainekset, vaaralliset jätteet, sähkölaitteet, rakennusjäte, pakkausmuovit, kartonkijätteet ja mahdollinen sekajäte. 
  • Erilaiset puujätteetkin kannattaa järjestellä peräkärryyn jo valmiiksi. Laita kärryyn erilleen kyllästetty puu, pintakäsitelty puu, pintakäsittelemätön puu ja ikkuna- ja ovipuu. Näille on erilliset keräyspaikat lajitteluasemalla. 

Lajitteluasemille kesäkuukausiksi lisää aukiolopäiviä

Lajitteluasemat ovat avoinna pääsääntöisesti kahtena päivänä viikossa. Aukioloajat löytyvät sivuston ekokymppi.fi etusivulta ja kotiin jaetun seinäkalenterin päivittäisistä kalenteriruudukoista. Muutoksia aukioloaikoihin on tullut Kuhmoon, jossa lajitteluasema palvelee toukokuun alusta elokuun loppuun myös perjantaisin kello 12 – 18. Kaikki lajitteluasemat palvelevat kesäkuukausina parillisten viikkojen lauantaina kello 10 – 13. Ruuhka-ajat sattuvat usein aseman aukeamisen hetkiin, mikä jätteentuojan kannattaa myös huomioida. Lajitteluasemalle otetaan kerrallaan 2 – 4 asiakasta.  

Ekokympin palvelua asukkaille

Lajitteluasemat – yksi jokaisessa jäsenkunnassa – ovat Ekokympin ylläpitämiä keräyspaikkoja, joihin asukkaat voivat pienkuormina viedä hyöty- ja sekajätettä, rakennusjätettä, vaarallista jätettä ja sähkölaitteita. Kajaanilaisille vastaavat palvelut ovat Majasaaren jätekeskuksessa, jossa asiakas lajittelee itse jätteensä lajittelulaiturin lavoille ja siiloihin. Myös kajaanilaisten kannattaa etukäteen tutustua Ekokympin sivustolla jätekeskuksessa asioimisen ohjeisiin. Kajaanissa toimii myös kierrätyskeskus Entrinki, jonne kotitaloudet voivat veloituksetta viedä sähkölaitteita ja vaarallista jätettä.

Katso videot Jätekuorman teko ja purku ja Matkalla Majasaaressa


Lisätietoa:  
Esa Kumpulainen 
käyttöpäällikkö 
044 710 0059 

Sari Komulainen 
neuvoja-tiedottaja 
044 710 0069