Jätekeskuksen vedenkäsittelylaitos vihdoin käyttöönottovaiheessa

23.09.2019

Majasaaren jätekeskukseen vuosi sitten valmistunut uusi vedenpuhdistamo on vihdoin saatu käyttöönottovaiheeseen. Aluksi veden vähyys ja laatu aiheuttivat teknisiä ongelmia vedenkäsittelyssä, ja sittemmin viime keväinen tulipalo toi lisää haasteita puhdistamon toimintaan. 

Lupaviranomaiset ovat puuttuneet laitoksen toiminnan viivästymiseen ja asettaneet 20 000 euron uhkasakon, mikäli laitos ei ole toiminnassa 31.10.2019. Näillä näkymin laitos saadaan täyteen toimintaansa määräajan puitteissa. 

Jätevedenpuhdistamo käsittelee kaiken jätekeskuksella syntyvän puhdistusta vaativan veden, noin 40­ – 50 000 kuutiota vuodessa. Pääosa puhdistettavasta vedestä on sadevettä ja lunta, joka ei ole haihtunut. Vesi kerätään salaojaputkistoilla jätepenkkojen ympäriltä ja sekajätteen varastoalueelta. Jonkin verran puhdistamon läpi pumpataan myös pohjavettä.

Jätevedenpuhdistamo poistaa vedestä typpeä, fosforia ja biologisesti happea kuluttavaa kiintoainesta. Puhdistettu vesi lasketaan mittausten ja tarkkailun jälkeen maastoon.

Lisätietoja: Eero Piirainen, ympäristöpäällikkö, 044 710 0071