Millainen biojätepussi käy kääreeksi erilliskeräyksessä?

27.03.2019

Biojätteen kääreenä voi käyttää paperipussia, läpinäkyvää muovipussia taikka biohajoavaa pussia. Paperinen pussi ja muovipussi ovat biokaasulaitoksessa tapahtuvan käsittelyn kannalta parhaat vaihtoehdot ja biohajoava pussi huonoin.

Yle uutisoi biopussikäytännöistä 26.3.2019: "Biojätteet tavalliseen muovipussiin? Ruoantähteiden kierrätysohjeissa on yllättäviä eroja" https://yle.fi/uutiset/3-10705542  Uutinen on hämmentänyt kainuulaisia, koska uutisesta saa helposti sen virheeellisen käsityksen, että biohajoavien pussien käyttö olisi kiellettyä. Tammikuussa annettu ohje pitää edelleen paikkaansa, eli mikään ei ole alkuvuodesta muuttunut. Ainoastaan pussien paremmuusjärjestystä voidaan jatkossa korostaa enemmän. Paperipussi on paras siksi, että se hajoaa kaasutusprosessissa. Muovipussi ja biohajoava pussi joudutaan erottamaan prosessista. Muovipussin saa helpommin pois, kun taas biohajoava pussi takertuu ominaisuuksiensa vuoksi laitteistoon. 

Mikäli biojäteastia kiinteistön pihalla on suojattu suurella jätesäkillä, voi biojätteen viedä astiaan myös irtonaisena. Pakkaamisen tarkoituksena on suojata jätettä jäätymästä piha-astian seinämiin ja mahdollistaa kuljetus keittiöstä ulos. 

Kaikki pussit ja kääreet revitään biokaasulaitoksen käsittelyn yhteydessä pois ennen biojätteen murskausta, liettämistä sekä mädätysreaktoriin ohjaamista.

Biojätteen lajitteluun liittyvät ohjeet Ekokympin toiminta-alueella: https://www.ekokymppi.fi/tietopankki/lajittelu/biojate.html

Asiasta on tiedotettu aiemmin 28.1.2019 https://www.ekokymppi.fi/uutiset/2019/01/ekokympin-alueen-biojatteet-oulun-biokaasulaitokseen.html?p57=2