Jäteneuvontaa Sotkamossa

01.04.2015

Ekokymppi tarjoaa kaikille kainuulaisille maksutonta jäteneuvontaa, joka tänä keväänä painottuu erityisesti Sotkamoon. Teemana on biojätteen lajitteluun kannustaminen ja opastaminen. Kampanja alkaa huhtikuun alussa Sotkamon kirjastolla lajittelunäyttelyllä sekä yleisöluennolla kunnan valtuustosalissa. Yhteistyötä tehdään muun muassa kauppojen ja koulujen kanssa. Vuokatin ja Tenetin koululle suunnitellaan ekopäivää, ja Kurre Kainuulainen valistaa perheitä Leivolan koulun Kevätsäpinöissä. Lisäksi Ekokymppi on biojätteen lajitteluteemalla mukana Lions Clubin perhepäivässä 13.6. Ekokympin neuvojan tai Kurren saattaa myös tavata touko- ja kesäkuussa Sotkamon torilla sekä Jymyn pesisotteluissa.

Viime syksynä neuvontaa kohdistettiin aktiivisesti Puolangan asukkaille. Jäteneuvonta on Ekokympin lakisääteinen tehtävä, ja sen tavoitteena on jätteen ja sen haitallisuuden vähentäminen.

Biojäte pois sekajätteen joukosta
Ekokympin jätetutkimuksen (joulukuu 2014) mukaan biojätettä on sekajätteen joukossa luvattoman paljon, vaikka jätehuoltomääräysten mukainen biojätteen lajitteluvelvoite koskee kaikkia asuinkiinteistöjä. Kevään kampanjalla halutaankin jakaa tietoa biojätehuollon järjestämisestä. Tavoitteena on vähentää biojätteen määrää ekovoimalaitokseen menevän jätteen joukosta.

Tulevaisuudessa Kainuun sekajäte kuljetetaan Leppävirralle ekovoimalaitokseen, jossa siitä tehdään energiaa Varkauden Aluelämpö Oy:lle. Laitoksen polttotekniikka soveltuu vain oikealle sekajätteelle. Oikea sekajäte ei sisällä lasia eikä metallia eikä varsinkaan biojätettä. Märkä biojäte heikentää jätteestä saatavan energian laatua, ja sen sisältämä suola on haitallista laitoksen tekniikalle.

Lisätietoa:
Kainuun jätehuollon kuntayhtymä

neuvoja Anu Koskela, 044 071 0067
neuvoja-tiedottaja Sari Komulainen, 044 710 0069