Uusi ekopiste Kuhmoon

28.11.2013

Uusi Ekokympin ekopiste avautuu Kuhmon S-Marketin (Kainuuntie 123) pihaan ensi viikon alussa. Samaan aikaan kaupunginvarikon ekopiste poistetaan käytöstä.

Ekopiste tarkoittaa keräyspaikkaa, jonne kotitalous voi viedä hyödyntämiskelpoista jätettä kuten paperia, kartonkia, lasia ja metallia. Lisäksi pisteellä on UFF:n laatikko käyttökelpoisille kodin tekstiileille. Uusi ekopiste on ns. syväkeräyspiste eli jätesäiliöt ovat osittain maan sisällä. Toinen Kuhmon ekopiste on Matkahuollon piha-alueella.

Pienet kodin metallijätteet ekopisteelle, suuret lajitteluasemalle
Ekopisteen jätesäiliöihin laitetaan vain senkokoiset jätteet, jotka mahtuvat luukusta sisään. Suuremmat kuuluu viedä lajitteluasemalle Jaurakkoon. Ekopisteen paperinkeräysastiaan laitetaan sanoma- ja muut lehdet, tulostinpaperit, kirjekuoret ja esitteet. Kartonkisäiliöön laitetaan litistetyt pahvilaatikot, maito- ja mehupurkit, muro- ja keksipaketit sekä jauhopussit ja paperikassit. Pienmetallisäiliöön laitetaan muun muassa säilyketölkit ja metallikannet ja lasinkeräykseen lasipullot, posliinit ja keraamiset esineet.

Ekopisteen kautta jätteelle uusi elämä
Ekopisteelle viedyt jätteet jatkavat elämäänsä uusiotuotteina tai muutoin hyödynnettyinä. Maitopurkeista ja pahveista valmistetaan hylsykartonkia ja paperijätteestä tehdään uutta sanomalehtipaperia ja pehmopapereita. Säilyketölkit kuten muut metallit voivat murskauksen ja sulatuksen jälkeen päätyä uusioraaka-aineena vaikkapa polkupyörän rungoksi. Lasi ja keramiikka murskataan ja käytetään maanrakennuksessa.

Litistele ja ahda sisäkkäin
Yhteen maitopurkkiin mahtuu helposti kymmenen samanlaista purkkia. Maitopurkkien ja pahvilaatikoiden litistely ja sisäkkäin sullominen hidastaa ekopisteen jäteastian täyttymistä huomattavasti. Pahvilaatikot saa helposti litistettyä viiltämällä teipit veitsellä. Suuret pahvilaatikot taitellaan sellaiseen kokoon, että ne mahtuvat jäteastiaan. Kananmunakennon tapaiset laatikot tiivistyvät jaloin polkemalla.

Lisätietoa:
Esa Kumpulainen, käyttöpäällikkö, Kainuun jätehuollon kuntayhtymä Ekokymppi
puh. 044 710 0059