Aluekeräyspiste ei ole ilmaispalvelu

29.06.2011

Aluekeräyspiste ei ole ilmaispalvelu

Jätteiden aluekeräyspisteet eli jätemökit palvelevat haja-asutusalueiden asukkaita ja kesämökkiläisiä. Aluekeräyspiste ei ole yleinen ilmaispalvelu, vaan sen sekajäteastiat on tarkoitettu aluekeräysmaksun maksaville asukkaille ja mökkiläisille. Paperinkeräysastiat on tarkoitettu kaikille.

Aluekeräyksen piirissä ovat ne asukkaat ja loma-asukkaat, joilla ei ole sopimusta jäteyrityksen kanssa. Sopimusasiakkaat, eli ne joiden roska-astian käy jäteauto tyhjentämässä, eivät saa viedä sekajätteitään jätemökeille. Keräyspaperia saa viedä.

Aluekeräyspisteiden kameravalvonnan perusteella on lähetetty huomautuksia sellaisille jätteen tuojille, joilla on oma roska-astia ja sopimus yrittäjän kanssa. Jätemökkiä on käytetty, kun oma roskis on täyttynyt tai kun halutaan siipeillä toisten kustannuksella ja pidennetään oman roskiksen tyhjennysväliä.

Useat huomautuksen saaneet eivät ole kertomansa mukaan tienneet, että aluekeräyspisteet on tarkoitettu vain maksaville asiakkaille.  Tietämättömyyteen on vedottu, vaikka käyttöoikeudesta kertova kyltti on kopin ovella.

Huomautuksen jälkeen seuraava vaihe on laskun lähettäminen aluekeräyspisteen väärinkäytöstä. Lasku on 70 – 200 euroa jätemökin sijainnista ja kuljetuskustannuksista riippuen.

Aluekeräyspisteille ei saa viedä peräkärrylastillisia jätettä, vaan suuret erät pitää toimittaa asianmukaisesti lajitteluasemille. Esimerkiksi puutavaraa, metallia, lasia, kartonkia,  muovia, sähkölaitteita ja vaarallista jätettä saa kotitalouksista viedä maksutta lajitteluasemille.

Aluekeräyspisteiden väärinkäyttö, kuten väärien jätteiden tuominen ja roskaaminen, kerryttää painetta nostaa maksuja. Siksi on hyvä, että jätemökkien asialliset käyttäjät pitävät niitä silmällä.