Omenat

Säilö omenat tuoremehuksi, soseeksi tai hilloksi. Jos oma omenakiintiö on täynnä, lahjoita ylijäämäsato puutarhattomille ystäville tai kyläläisille. Hyviä kohteita ovat myös koulut, päiväkodit ja hevostallit. 

Ylijäämäomenoita otetaan myös maksutta vastaan Risu-Mattilassa (Kajaani) ja lajitteluasemilla Vaalaa lukuunottamatta. Risu-Mattilaan omppuja voi viedä ympäri vuorokauden ja lajitteluasemille vain aukioloaikoina.

Jos kompostoit omenia elintarvikejätteen kompostorissa, laita sinne pilkottuja omenoita enintään sangollinen kerrallaan. Käännä kompostia ja lisää kuiviketta tarvittaessa. Avokompostiin omenoita ei saa laittaa, sillä ne houkuttelevat paikalle eläimiä.

Näin kompostoit muumiotautiset ja huonoksi menneet omenat
Laita omenat tasapohjaiseen sankoon tai saaviin ja hakkaa ne tasakärkisellä lapiolla silpuksi. Laita omenasilppu kerroksittain jyrsijäsuojattuun puutarhakompostiin muun kuivemman puutarhjajätteen kanssa. Kun kompostin lämpötila nousee korkealle, muumiotaudin aiheuttajasieni tuhoutuu parin vuoden kompostoinnin aikana, ja tauti ei leviä syntyvän kompostimullan mukana.