Eläimen ruho, kuolleet luonnonvaraiset eläimet

Riista- ja luonnonvaraiset eläimet

Esimerkkitapaus
Mitä tehdä, jos kotipihasta löytyy kuollut rusakko?
Jos kuolema saattaisi johtua taudista, kannattaa olla yhteydessä kunnan ympäristöterveydenhuollon viranomaisiin tarkempia ohjeita varten.

Yleensä kuolleen eläimen voi joko haudata maahan (maanomistajan luvalla, ei pohjavesialueelle), laittaa sekajäteastiaan, toimittaa jätekeskukselle haudattavaksi tai halutessaan lähettää elintarviketurvallisuusvirasto Eviraan kuolinsyyn tutkimusta varten (ns. tuore ja kokonainen eläin).

Pakkausohjeet, kun lähetys Eviraan:
- kääri eläin sanomalehteen
- pakkaa muovipussiin
- pakkaa lopuksi pahvilaatikkoon
- tee lähete
- postita paketti matkahuollon kautta Eviralle,
postitusosoite: Evira, Oulun tutkimusyksikkö, Matkahuolto Oulu

Näytteiden lähettäminen Eviraan on jokamiehen oikeus
Kuolleita eläimiä voi lähettää tutkittavaksi kuka tahansa eläimen löytänyt henkilö. Kuolinsyytutkimukset tehdään Evirassa maksutta, lähettäjä maksaa ainoastaan lähetyskulut.

Kansalaisten lähettämiä näytteitä tarvitaan
Evira toivoo kansalaisten erityisesti lähettävän tutkittavaksi näytteitä, jotka edustavat suurta joukkoa sairaita eläimiä. Mitä useampi lintu tai muu eläin on menehtynyt samankaltaisin oirein, sitä tärkeämpää niitä on lähettää tutkimuksiin. Erityisesti Evira on kiinnostunut, jos oireet viittaavat tarttuvaan tautiin. Silti esimerkiksi liikenteen tappamat eläimet voivat olla tautitutkimukselle arvokkaita, vaikka kuolinsyystä ei olisikaan epäselvyyttä.

Esimerkkejä luonnoneläinten taudeista ja kuolinsyistä
Luonnoneläimet luonnollisesti kuolevat monista eri syistä, mutta vanhuuteen ne eivät yleensä menehdy, koska ne usein jo aiemmin joutuvat toisen luonnoneläimen ravinnoksi. Eläinpopulaatioiden kuolleisuuteen vaikuttavat ravintotilanne, sairaudet ja petojen saalistus. Ravinnonpuute voi haitata eläinten lisääntymistä, mutta altistaa myös tartuntataudeille tai voi tappaa eläimen nälkään. Eräät tartuntataudit voivat tappaa hyväkuntoisiakin eläimiä. Esimerkiksi jänikset ovat hyvin herkkiä jänisrutolle eli tularemialle. Toinen jäniksen nopeasti tappava tauti on toksoplasmoosi.

Eviraan toimitettavan eläimen mukana tulee aina olla lähete
Lähete tulee aina laittaa mukaan näytepakettiin. Tutkittavaa eläintä koskevien tietojen antamiseen suositellaan Eviran yleislähetettä (löytyy netistä osoitteesta www.evira.fi), mutta tarvittavat tiedot voi antaa myös itse tehdyllä lähetteellä. Tärkeitä tietoja ovat eläimen löytöpaikka, onko nähty muita kuolleita tai sairaan näköisiä eläimiä, ja paljonko näitä on ollut. Sairaiden eläinten oireet kuvaillaan. Lähetteessä tulee olla myös lähettäjän nimi ja yhteystiedot. Kirjallinen tutkimusseloste postitetaan Eviralta eläimen lähettäjälle veloituksetta.

Lisätietoa:
Kunnan ympäristöterveydenhuollon viranomainen tai
Eviran yleinen palvelunumero 020 690 999, arkisin klo 9 - 11