Pönttö, Purnukka ja Tölkki viikonlopun messuilla

23.03.2017

Pönttö, Purnukka ja Tölkki hengailevat Kajaanin Rakenna-Sisusta-Asu -messuilla ja opastavat lasi- ja metallijätteiden lajittelussa. Tervetuloa Ekokympin osastolle 9.2!

Taustaa:
Lajittelukampanjan tarkoituksena on parantaa ekovoimalaan menevän sekajätteen laatua ja tehostaa materiaalien kierrätystä.

Lasimateriaalien lajittelussa on tärkeää pitää erillään pakkauslasit ja muu lasimateriaali kuten posliini ja keramiikka. Lasipakkaukset kuten hillopurkit kuuluvat RINKI-ekopisteelle. Sinne ei saa laittaa rikkoontuneita kahvikuppeja eikä juomalaseja, vaan ne on toimitettava lajitteluasemalle, jätekeskukseen tai Entrinkiin.

Riikinvoiman ekovoimalaan menevän sekajätteen joukossa ei saa olla palamatonta jätettä kuten metallia ja lasia. Niistä tulee lisäkustannuksia, koska ne kuluttavat voimalan laitteistoja ja lisäävät tuhkan haitta-ainepitoisuuksia. Ekovoimala toimii sitä tehokkaammin, mitä tarkemmin jätteet on lajiteltu.

Metallijäte ja pakkauslasit päätyvät teollisuudelle uusioraaka-aineiksi, jolloin neitseellisten raaka-aineiden tarve vähenee. Kahvikupit, juomalasit, vessanpöntöt, keraamiset esineet ja peililasit hyödynnetään maanrakentamisessa Majasaaren jätekeskuksessa.