Neljässä viikossa roskien lajittelun mestariksi – haasta itsesi lajittelemaan kodin jätteet entistä tarkemmin

21.03.2022

Suomen Kiertovoima ry KIVO, Kuntaliitto ja kuntien jätelaitokset käynnistävät tänään neljän viikon mittaisen asukkaille suunnatun treeniohjelman jätteiden lajitteluaktiivisuuden parantamiseksi.

Mihin biojätteet kuuluu laittaa ja mistä löytyvät lähimmät lajitteluastiat? Uusi treeniohjelma haastaa ja opastaa lajittelun saloihin ympäri Suomea.

Treeniohjelman tavoitteena on opastaa ja kannustaa asukkaita roskien lajitteluun, tehdä lajittelusta helppoa ja muistuttaa sen merkityksestä. Erityistä huomiota kaipaa biojätteiden, eli esimerkiksi ruoanlaittojätteiden lajittelu. Tällä hetkellä noin kolmannes tavallisen roskapussin sisällöstä on biojätettä. Kaikesta syntyvästä biojätteestä kierrätykseen lajitellaan vain alle puolet.

 

Lajittelu on nyt helppoa

Kampanjassa asukkaiden apuna ovat jätelaitosten asiantuntijat, jotka antavat maksutonta neuvontaa treeniohjelman aikana ja sen jälkeen. Apua ja vinkkejä saa myös kampanjan kasvoina toimivilta tubettajilta Mikael Sundbergilta (Mikirotta) ja Max Blomfeltilta (Boheemi), jotka osallistuvat treeniohjelmaan ja luovat siihen liittyviä sisältöjä omiin kanaviinsa. Ohjelmaan osallistutaan täyttämällä osallistumislomake viikoittain.Osallistujien kesken arvotaan ruokalahjakortteja ja lajittelukalusteita.

Treeniohjelma kestää neljä viikkoa, minkä päätteeksi lajittelu on parhaimmillaan tullut osaksi arjen rutiineja. Treeniohjelma ja viikkohaasteet löytyvät osoitteesta biojate.info. Treeni on osa ympäristöministeriön ja maa- ja metsätalousministeriön Rakasta joka murua -kampanjaa.

 

Kierrättäminen edellyttää roskien lajittelua

Kampanja on suunnattu erityisesti nuorille, mutta siihen voi osallistua kuka vain. KIVO muistuttaakin, että jokaisen osallistumisella lajitteluun on väliä. Jätteiden lajittelu alkaa kotoa ja sen avulla voidaan vähentää päästöjä ja säästää luonnonvaroja ja energiaa. Oikein lajiteltuna iso osa roskista ja jätteestä päätyy hyötykäyttöön, esimerkiksi uusien tuotteiden raaka-aineeksi tai energiaksi.

Kampanjan taustalla on valmistautuminen vuonna 2023 tulevaan muutokseen. Silloin kaikissa 10000 asukkaan taajamissa on jokaisella kiinteistöllä oltava biojätteen erilliskeräys tai kotikompostointi. Treenaa itsesi lajittelukuntoon aloittamalla harjoittelu jo nyt!

 

Vinkit lajitteluun:

Katse kotipihalle tai ekopisteelle: Tutustu kodin lähellä oleviin lajitteluastioihin.

Katse omaan kotiin: Jäteastioiden koolla ja sijoittelulla voi säästää tilaa ja helpottaa erilaisten jätteiden lajittelua.

Vinkkejä ruokahävikin vähentämiseen löytyy sivulta www.saasyoda.fi.

Keväällä kampanjoidaan myös pakkausjätteiden lajittelun lisäämiseksi. Lajittelukoulu-kampanjan järjestää Suomen Pakkauskierrätys Rinki Oy.

 

Rakasta joka murua -kampanja
Osana ympäristöministeriön ja maa- ja metsätalousministeriön Rakasta joka murua -kampanjaa Suomen Kiertovoima ry KIVO, Kuntaliitto sekä 31 kunnan jätelaitosta kannustavat asukkaita lajittelemaan biojätteensä aktiivisemmin. Lajittelumotivaation nostamiseksi tarjotaan kiinnostavaa tietoa sekä arkea helpottavia niksejä. Biojätetietoa ja lajitteluohjeita tarjoillaan valtakunnallisella verkkosivustolla www.biojäte.info.

 

Lue alkuperäinen tiedote KIVOn sivuilta täältä: https://kivo.fi/neljassa-viikossa-roskien-lajittelun-mestariksi-haasta-itsesi-lajittelemaan-kodin-jatteet-entista-tarkemmin/