Lajittele vapun jätteet

28.04.2021

Vappuun kuuluvat olennaisesti serpentiinit, ilmapallot, sima, munkit jne. – miten niistä syntyvät jätteet tulee lajitella ja kierrättää? Katso tästä Ekokympin ohjeet lajitteluun ja kestävämpään vapunviettoon. 

Grilli

· Metallinen hiili- tai kaasugrilli metalliromun keräykseen jätekeskukseen tai lajitteluasemalle. 

· Sähkögrilli sähkölaitteiden keräykseen Entrinkiin tai lajitteluasemalle.

· Kertakäyttögrillin pakkausmuovit muovipakkausten keräykseen ja kartongit kartonkipakkausten keräykseen. Grilliosa metallinkeräykseen. Grillihiilet jäähtyneinä ja pakattuina sekajätteeseen. 

· Grilli- ja uunihiilet sekajätteeseen. Hiilet saa laittaa tiiviisti pussiin pakattuina sekajäteastiaan vasta, kun on varmistettu, että hiilet ovat täysin jäähtyneitä. On huomioitava, että grilli- ja uunihiilien jäähtyminen kestää useita tunteja tai jopa useita päiviä. Apuna hiilien sammuttamisessa voi käyttää hiekkaa ja vettä. 

Ilmapallot 

Ilmapallot (myös foliopallot) sekajätteeseen. Ilmapallojen muovipakkaukset muovipakkausten keräykseen. 

Kertakäyttöastiat ja lautasliinat 

Suosi mahdollisimman pitkälle kotoa valmiiksi löytyviä kestäviä ja uudelleenkäytettäviä astioita. Mikäli käytössä kuitenkin on kertakäyttöastioita, laita sekä muoviset että kartonkiset kertakäyttöastiat käytettyinä sekajätteeseen. 

Käytetyt lautasliinat biojätteeseen tai sekajätteeseen.

Metallitölkit 

Pantilliset tölkit voi palauttaa kauppojen palautuspisteisiin, pantittomat tölkit metallinkeräykseen. 

Paistorasva 

Laita rasva esimerkiksi talouspaperiin imeytettynä kompostoriin tai maitopurkissa biojäteastiaan. Älä kaada rasvaa wc-pönttöön tai viemäriin!

Pullot 

Pantilliset lasiset ja muoviset pullot voi palauttaa kauppojen pullonpalautuspisteisiin. Pantittomat lasiset pullot lasipakkausten keräykseen ja pantittomat muoviset pullot muovipakkausten keräykseen. 

Ruoantähteet

Älä hamstraa ylen määrin, vaan varaa ruokaa vain sen verran kuin syödään. Ruoantähteet biojätteen keräykseen tai omaan kompostiin. 

Serpentiinit ja paperiset vappukepit 

Paperiset serpentiinit ja vappukepit sekajätteeseen. Suihkutettava serpentiini kuuluu myös sekajätteeseen, mutta vie täysi tai vajaa suihkuserpentiinin ponnekaasupullo vaarallisten jätteiden keräykseen. Täysin tyhjä ponnekaasupullo metallinkeräykseen. 

Sipsipussi 

Sipsipussit muovipakkausten keräykseen. 

Skumppapullon korkki

Käytä askarteluun, jos mahdollista. Muussa tapauksessa korkit sekajätteeseen.

Take away -ruokapakkaukset 

Rasiat ja aterimet puhtaina ja kuivina joko muovi- tai kartonkipakkausten keräykseen, riippuen kumpaa materiaalia ne ovat. Likaiset sekajätteeseen. Kantamiseen käytetty paperikassi kartonkipakkausten keräykseen. 

Vappuherkkujen pakkaukset 

Nakkien, perunasalaatin ja muiden elintarvikkeiden tyhjät ja puhtaat muoviset pakkaukset muovipakkausten keräykseen. Kartonkiset pakkaukset kartonkipakkausten keräykseen. 

Vappukrääsä 

Säästä käyttökelpoiset vapputavarat (huiskat, hatut, naamarit, markkinapallot, viirit jne.) seuraavaan vappuun. Kun ei joka vuosi osteta uutta, ehkäistään turhan jätteen syntymistä ja säästetään ympäristöä. Käyttökelvottomat vapputavarat sekajätteeseen.