Kiitos, kun lajittelet -näyttely Kajaanin kirjaston ala-aulassa 1. - 31.12.2018

30.11.2018

Ekokympin uudet jätehuoltomääräykset tulivat voimaan viime heinäkuussa. Näyttelyn tarkoituksena on kerrata sitä, minkä vuoksi jokaisen on hyvä lajitella jätteensä.

Kestävä kehitys ja jätehuolto
Seinävitriinissä kerrotaan jätehuollon arvoista ja siitä, kuinka kestävään jätehuoltoon päästään. Kestävä kehitys jätehuollossa tarkoittaa sitä, että luonnonvaroja tulisi käyttää säästeliäästi niin, että myös tulevilla polvilla olisi mahdollisuus elää maapallolla. Tämä onnistuu, jos kehitämme kiertotaloutta eli käytämme kaiken mahdollisen jätteen uusioraaka-aineena. Tähän työhön voi jokainen osallistua. Lajittelemalla jätteet ja kierrättämällä voimme jättää lapsillemme elinkelpoisen maailman. Ehkä tulevaisuudessa osaamme myös kuluttaa vähemmän.

Toimiva ja hallittu jätehuolto
Ensimmäisessä pyramidivitriinissä kerrotaan miten kestävä jätehuolto toimii. Ekokympin uusissa jätehuoltomääräyksissä kerrotaan, millaisia jäteastioita esimerkiksi kerrostalon jätekatoksessa pitää olla. Jätehuoltoyritykset pitävät huolta, että jätteet haetaan jätekatoksista.  Kotitaloudet voivat viedä Rinki-ekopisteille kierrätettävää pakkausjätettä, ja Majasaaren jätekeskus on toimialueen ainoa jätekeskus käsitellen jätteitä tai hoitaen niitä eteenpäin polttolaitokseen tai kierrätykseen.

Kestävä elämäntapa
Toisessa pyramidivitriinissä kerrotaan kestävästä elämäntavasta eli siitä, mitä sinä ja minä voimme tehdä: lajitella muovipakkauksia, tehdä biojätteestä multaa kompostissa, kerätä paperia paperinkeräykseen ja opetella, mitä on vaarallinen jäte.

SE ALKAA SINUSTA – KIITOS KUN LAJITTELET!

 

Lisätietoa:
Anu Koskela, neuvoja, 044 0710 067