Joulumuistio

14.12.2009

Eko-Kympin joulunajan jätehuoltopalveluissa eletään kalenterin mukaan. Kuntayhtymän toimisto, lajitteluasemat sekä Majasaaren jätekeskus ovat jouluaattona ja pyhäpäivinä suljettuina ja palvelevat normaalisti arkipäivisin.

Näin käsittelet joulunajan jätteet

Joulupukin vierailun jälkeen on monessa olohuoneessa kaaos komeimmillaan. Siinä lahjapapereiden, narujen ja laatikoiden keskellä seistessä tulee kiusaus sulloa koko röykkiö omaan tulisijaan palamaan ja pois päiväjärjestyksestä.  Voiko näin tehdä? Miten pääsisi helposti eroon muustakin jouluun liittyvästä ylimääräisestä jätteestä? 

Joululahjapaperit kartonginkeräykseen
Jätelain mukaan ensisijaisesti on hyödynnettävä jätteen sisältämä aine, ja toissijaisesti sen sisältämä energia. Eko-Kymppi suositteleekin viemään joululahjapaperit ekopisteiden tai oman taloyhtiön kartonginkeräykseen. Muovikassillinen joululahjapaperia mahtuu maitopurkkiin – tämä tiivis paketti uusiokartongin raaka-ainetta on kätevä kuljettaa kartonginkeräykseen.

Paperi ja kartonki kelpaavat myös poltettavaksi
Jätelaki vaatii järjestämään jätehuollon niin, ettei jätteestä aiheudu vaaraa terveydelle eikä ympäristölle. Jätteen polttamisessa haittaa aiheuttavat savukaasut ja pienhiukkaset. Joulupaperin, kartonkipakkaukset sekä pilkotun joulukuusen voi Eko-Kympin jätehuoltomääräysten mukaan polttaa lämmityksen yhteydessä suljetussa tulisijassa puiden seassa.  Polttamisesta ei saa kuitenkaan aiheutua vaaraa ympäristölle. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että lämpötilan on noustava riittävän kuumaksi, ja että jäte palaa puhtaasti, ja polttaminen tapahtuu vain suljetussa tulipesässä. Avotakassa lämpötila jää liian matalaksi. 

Kierrätä, lajittele ja pakkaa vähemmän
Entäpä muut joulunajan jätteet? Alla olevia ohjeita on hyvä kerrata, sillä joulu aiheuttaa selvän piikin jätehuollossa niin kotona kuin Eko-Kympin lajitteluasemillakin. Lahjat ovat mieluisia, mutta oheistuotteena syntyy jätettä valtavasti. Parasta joulun jätehuoltoa onkin jätteen syntymisen välttäminen. Lahjakortit ovat mukavia ja vähäjätteisiä joululahjoja. Lahjakasseja ja -papereita kannattaa myös ottaa talteen seuraavaa joulua varten. 

Jouluiset jätteet ja niiden oikea käsittely

Sähkökynttiläsarjat ja jouluvalokaapelit
Vie rikkonaiset kynttiläsarjat, jouluvalokaapelit ja muut sähkölaitteet SER-vastaanottoon, jossa ne otetaan yksityisiltä vastaan veloituksetta. SER-vastaanotto on Kajaanissa Entringissä, Kuhmossa Ekotorilla ja muissa kunnissa Eko-Kympin lajitteluasemalla.

Vanhat paristot
Paristot viedään paristonkeräyslaatikkoon. Jotkut paristot eivät sisällä enää raskasmetalleja, mutta Direktiivi 2006/66/EY ohjaa paristot kerättäväksi erikseen. Keräyslaatikoita on paristoja myyvissä kauppaliikkeissä. Lisätietoja paristonkeräyksestä www.recser.fi

Palaneet hehkulamput, loistelamput ja energiansäästölamput
Palaneet hehkulamput ovat sekajätettä. Loistelamput ja energiansäästölamput sisältävät pieniä määriä elohopeaa. Vie ne SER-keräyspisteeseen; Kajaanissa Entrinkiin, Kuhmossa Ekotorille ja muissa kunnissa Eko-Kympin lajitteluasemalle.

Vanhat lelut
SER-keräyspisteeseen kuuluvat kaikki lelut, joissa on paristo / akku tai sähköjohto. Laita ehjät muoviset lelut kierrätykseen ja rikkonaiset sekajätteeseen. 

Tuikkukynttilöiden ja ulkotulien foliot
Tuikkukynttilöiden ja ulkotulien foliot voit viedä tyhjinä ekopisteelle pienmetallin keräykseen.

Joulukalenterit
Pahviosat soveltuvat kartonginkeräykseen. Poista suklaakalentereista muovisisusta ja laita erilliskerättävän energiajätteen joukkoon siellä, missä se on järjestetty (esim. taloyhtiöt). Muussa tapauksessa muovit laitetaan lajitteluaseman energiajäte- tai muovinkeräykseen tai sekajätteeseen.

Joulukortit 
Kaikki joulukortit soveltuvat ekopisteen tai taloyhtiön kartonginkeräykseen. 

Joulukuusi
Joulukuusia otetaan lajitteluasemilla vastaan. Kuusen voit myös polttaa pilkottuna ja kuivattuna omassa tulisijassa.

Kinkun luut 
Puhdista kinkun isot luut lihoista ja laita ne sekajätteeseen. Lihat kuuluvat biojätteeseen.

Kinkun rasva
Rasva kannattaa jähmettää ensin ulkona ja laittaa kiinteänä biojäteastiaan tai kompostiin. 
Älä missään tapauksessa kaada sitä viemäriin, ellet halua putkiremonttia joulunpyhiksi.

Laatikkovuoat 
Foliovuoat voit viedä ekopisteelle pienmetallin keräykseen. 

Kartonkipakkaukset 
Kartonkipakkaukset voit polttaa tai laittaa taloyhtiön tai ekopisteen keräyskartongin joukkoon.
Pienet muovi-ikkunat eivät keräyskartongin joukossa haittaa. 

Muovipussit, kuplamuovi ja styrox
Muovi laitetaan energiajätteen erilliskeräykseen siellä, missä se on järjestetty (esim. taloyhtiöt). Muussa tapauksessa muovit laitetaan lajitteluaseman energiajäte- tai muovinkeräykseen tai sekajätteeseen.

Lahjapaperit, lahjanarut
Käärepaperit voit laittaa keräyskartongin joukkoon. Ne soveltuvat myös energiajätteeseen kuten lahjanarutkin. Ellei energiajätteen keräystä ole, laita lahjanarut sekajätteeseen.       

Uuden vuoden tinat
Uuden vuoden tinat kannattaa ottaa talteen ja käyttää uudelleen seuraavana vuonna. Jätteenä tinat hävitetään viemällä ne ekopisteen pienmetallinkeräykseen.        

”Paras jäte on syntymätön jäte!”