Ekokympin alueen biojätteet Oulun biokaasulaitokseen

28.01.2019

Ekokympin toimialueen kiinteistöiltä kerättävä biojäte on kuljetettu vuoden alusta lähtien Oulun biokaasulaitokseen. Laitos käsittelee puhdistamolietteitä, elintarviketeollisuuden sivuvirtoja sekä erilliskerättyjä ja pakkauksellisia biojätteitä, joita varten laitoksella on oma esikäsittelylinja. Laitokselta saatava biokaasu myydään alueen jätehuoltoyhtiön paikalliseen kaasuverkkoon, ja hygienisoitu käsittelyjäännös käytetään maataloudessa lannoitevalmisteena. Oulun biokaasulaitos avaa myös oman tankkausaseman tänä vuonna.

Biojätteet voi laittaa keräysastiaan läpinäkyvässä muovipussissa

Biojäteastiaan laitetaan ns. eloperäiset jätteet eli vihannesten ja hedelmien kuoret, ruoantähteet, kahvinporot ja teepussit, huonekasvit, koirankakat pusseineen ja kasvien pehmeät osat. Ennen pihan keräysastiaan viemistä biojäte on pakattava paperipussiin, biohajoavaan pussiin tai läpinäkyvään muovipussiin. Maatuvan pussin voi itsekin tehdä tabloid-sanomalehdestä, ja kannattaa hyödyntää myös tyhjät jauho- ja sokeripussit. Nestemäiset biojätteet kuten keitot ja kinkkurasvat voi kerätä kartonkiseen maitopurkkiin ja laittaa siinä biojäteastiaan. 

Ulkotilojen biokeräyssäiliöissä voi käyttää joko biohajoavaa säkkiä tai mustaa muovisäkkiä. 

Pakkausohjeet koskevat vain niitä talouksia, joilta jätehuoltoyritys tyhjentää biojäteroskiksen. Kotikompostiin muovipussi ei kuulu.

EI biojätteeseen:

- metalli (esim. aterimet)
- risut, multa
- narut, köydet
- tekstiilit(vaatteet, matot)
- vaarallinen jäte
- kivet, betoni tai hiekka
- riistaeläinten nahat, sorkat, luut tai päät
- tuhka

Käsittelymaksuun korotus

Ekokymppi on korottanut biojätteen käsittelymaksua, koska käsittely maksaa nyt enemmän kuin omana työnä tehtynä. Esimerkiksi 20 litran astian biojätteen käsittelyhinta on tänä vuonna 84 senttiä, kun se viime vuonna oli 31 senttiä. Lisäksi asiakkaan on maksettava jätehuoltoyrityksen perimät kuljetusmaksut.

Lisätietoa: Esa Kumpulainen, käyttöpäällikkö Ekokymppi, 044 7100059