Biojätteen ei tarvitse haista kesähelteelläkään – vältä ampiaiset roska-astialla

06.07.2021

Kuumana kesäpäivänä keittiössä tai roska-astiassa liian avoimesti lojuvat ruuantähteet saattavat houkutella luokseen ei-toivottuja vieraita, etenkin ampiaisia. Nämä pörriäiset voivat aiheuttaa niin kiusaa ihmisille ja lemmikeille kuin vaarantaa työvuorossa olevalle jäteauton kuljettajan työturvallisuuden. 

 Lisäksi moni pelkää helteellä yksinkertaisesti sitä, että biojäte haisee ikävästi. On kuitenkin myytti, että biojäte lemuaa. Yksinkertaisilla ratkaisuilla on mahdollista pitää ampaiset loitolla ja helpottaa omaa arkea.

Näillä keinoin estät hajuhaitat 

1. Nesteet viemäriin 

Valuta ruuantähteistä nesteet ja liemet viemäriin, ennen kuin laitat ne biojätepussiin. Suodatinpussin voi antaa kuivahtaa hetkisen esimerkiksi omassa astiassaan tiskipöydällä. Lisäksi biojätepussin pohjalle voi laittaa silputtua munakennoa, talouspaperia tai sanomalehteä imemään ylimääräistä kosteutta. Pakkaa nestemäiset biojätteet kuten ruokaöljy, keitot ja liemet maitopurkkiin, sulje purkki ja vie pihan biojätesäiliöön.

 2. Jätteet pussiin ja pussin suu kiinni 

Tärkeintä on, ettei biojätettä heitetä esimerkiksi taloyhtiön yhteiseen roskapönttöön irrallaan. Kauppojen hedelmäosastoilla laajasti jaossa olevat paperipussit sopivat biojätteelle erinomaisesti. Laita tähteet pussiin ja sulje se huolella – näin ampiaiset eivät löydä herkkuaterian äärelle. Luovuus on myös sallittua: osassa maata suositellaan mm. muropaketin hyödyntämistä biojätepussina. Ekokympin alueella myös muovipussi soveltuu biojätepussiksi. Sen tulisi olla läpinäkyvä, jotta pussin sisältöä ja jätteen laatua on helpompi valvoa biokaasulaitoksella. 

3. Anna ilman kiertää 

Hyvä teline biojätepussille on esimerkiksi reiällinen muovikori, koska se on ilmava ja kosteus pääsee haihtumaan. Umpinaisessa astiassa jäte pääsee muhimaan. 

 4. Vie biojäte riittävän usein 

Kun roskapussin viemisestä tulee rutiini, on lajittelukin miellyttävää. Vaihda tarvittaessa keittiön biojäteastia pienempään. Sopivankokoinen roskapussi tulee vietyä säännöllisemmin, eikä hajuhaittoja ehdi kertyä. 

 Vältä hävikkiä helteellä 

 Vielä tärkeämpää on minimoida turhan biojätteen, eli ruokahävikin, määrä.  

 1. Osta ja valmista tarpeeseen, älä varmuuden vuoksi 

Kesään kuuluu herkuttelu. Mökkireissuille lähdetään helposti liian suurten kauppakassien kanssa, ja pannulle heitetään varmuuden koko paketti. Tärkeintä on huolellinen suunnittelu ennakkoon. Ja kun valmistat vain tarpeellisen määrän ruokaa, odottaa loput tuoreena jääkaapissa seuraavaa ateriaa. 

 2. Pidä huolta kylmäketjusta 

Kylmäketju voi katketa jo kauppareissulla, sillä tuotteet alkavat lämmetä heti, kun ne nostetaan ostoskärryyn, saati sitten helteisen auton peräkonttiin. Kauppareissuille kannattaa aina napata mukaan kylmälaukku ja kylmäkalleja. Ostokset kannattaa myös tehdä vasta mökkipaikkakunnalla. 

 3. Tähteet sopivat grilliin 
Ylijäämäruoka sopii mainiosti esimerkiksi grilliin. Suomalaiset ovat kesällä luovia grillaajia, joten edelliseltä aterialta jääneistä lisukkeista voi loihtia monenlaisia herkkuja. Uudet perunat sopivat täydellisesti grilliin ja folionyyteissä paistuvat yhdessä niin lihat kuin kasvikset. 

 Biojätteen lajittelu laajenee Suomessa

Eduskunta hyväksyi kesäkuussa uuden jätelain. Lähtökohtana lainvalmistelulle olivat Suomen kunnianhimoiset tavoitteet lajittelulle. Yhdyskuntajätteestä tulee kierrättää 55 prosenttia vuonna 2025 ja 65 prosenttia vuonna 2035. Nykyinen kierrätysaste on noin 42 prosenttia. 

Biojätteen osalta tämä tarkoittaa sitä, että biojätteen erilliskeräys on tulossa lähivuosina yhä useamman suomalaisen kotipihalle. Tarkemmat yksityiskohdat määritellään syksyllä erillisillä asetuksilla. Arvion mukaan uudistuksessa jopa 800 000 uutta suomalaista voi saada kotipihalleen biojäteastian. Ekokympin alueella biojätteen lajitteluvelvoite on ollut voimassa jo vuodesta 2003, ja se koskee kaikkia kiinteistöjä – myös loma-asuntoja.

Biojätteen erilliskeräys tarkoittaa sitä, että biojäte laitetaan omaan astiaansa, joka tyhjennetään jäteautolla määräajoin. Vaihtoehto erilliskeräykselle pientaloasukkaille on biojätteen kotikompostointi. Erilliskerätty biojäte hyödynnetään mm. biokaasun tuotannossa.