Biojätepussilla on väliä - Ekokymppi suosittelee paperisia tai Compost HOME sertifioituja biohajoavia pusseja

21.09.2023

Ekokymppi aloitti elokuun alussa biojäteastioiden tyhjennykset alueellaan, ja on siitä lähtien käyttänyt bioastioiden sisäsäkkeinä biohajoavia materiaaleja. Käytössä olevat säkit ovat Compost HOME -sertifikaatin mukaista laatua, jotka soveltuvat entistä paremmin biokaasulaitoksen prosessiin.

Sama laatuvaatimussuositus siirretään myös kodeissa käytettäviin biojätepusseihin. Biojäte suositellaan pakattavaksi valmiisiin paperipohjaisiin pusseihin tai Compost HOME sertifioituihin biohajoaviin pusseihin, jotka vähentävät mikromuovipäästöjä ympäristöön. Lisäksi nämä pussit vähentävät biokaasutusprosessin polttoon menevän alitteen määrää ja parantavat prosessissa syntyvän luomulannan laatua.

Hyvä, helppo ja edullinen vaihtoehto biojätteen pakkaamiseen on myös taitella itse sanomalehdestä bioastiasuoja. Aiemmin Ekokympin ohjeissa on sallittu myös muovipussien käyttäminen, mutta jatkossa niiden käyttöä ei suositella muovista aiheutuvien ympäristöhaittojen vuoksi.

Kainuulaisten biojäte Kiteelle

Ensi vuoden alusta lähtien kainuulaisten biojäte hyödynnetään liikennepolttoaineeksi ja luomulannoitteeksi Kiteen Bio-Kymppi Oy:llä. Uuden toimijan suositus on jättää ulkona olevien jäteastioiden sisäsäkit kokonaan pois, jolloin kotitalouksien biojätepussilla on entistä suurempi merkitys bioastian puhtaana säilymiseen. Hyödyntämispaikan muuttuessa Oulun Gasumilta Kiteen Bio-Kympille myös biojätteen käsittelyhinnat tulevat laskemaan ensi vuoden puolella.

Lisätietoa
Esa Kumpulainen, käyttöpäällikkö
044 710 00059, esa.kumpulainen@ekokymppi.fi

Kommentointi

Otsikko:
Kommentti:
Nimi: