Joulumuistio

20.12.2023

Ekokymppi muistuttaa joulun ajan jätelajittelusta ja vinkkaa vähäjätteisempään joulunviettoon. Lisäksi arkipyhät vaikuttavat jätteenkuljetuksiin ja palvelupisteiden aukioloihin. Jäteastian tyhjennyspäivä voi siirtyä päivällä tai kahdella eteen- tai taaksepäin, ja Ekokympin lajitteluasemat, jätekeskus ja toimisto ovat suljettuina joulupäivänä ja tapaninpäivänä 25. - 26.12. 2023 sekä uudenvuodenpäivänä 1.1.2024.

Joulujätteiden lajitteluohjeet

Alumiinivuoat, -foliot ja metalliset esineet - Metallinkeräykseen

Glögipullot ja -tölkit - Lasipullot lasipakkauksiin, kartonkiset kartonkipakkauksiin. 

Joulukalenterit - Sekajäte energiaksi -jäteastiaan

Joulukortit - Paperinkeräykseen

Joulukukat - Kasvinosat biojätteen keräykseen ja kukkamullat sekajätteeseen. Jos sinulla on oma kompostori, laita kasvinosat ja mullat siihen. 

Joulukuusi - Kuivata ja pilko polttopuuksi, haketa seosaineeksi kompostiin tai vie veloituksetta lajitteluasemille / Majasaaren jätekeskukseen. Taloyhtiöt antavat omat ohjeensa joulukuusien hävittämisestä.

Kinkunliemet ja –rasvat - Hyödynnä liemi kastikkeissa. Jähmetä rasva ja laita kompostiin tai laita maitopurkkiin pakattuna biojäteastiaan. Älä laita kinkunrasvaa viemäriin. Huom. Kinkkutemppu eli kinkkurasvan keräys on Kajaanin K-Citymarketin P-alueella 18.12.2023 – 7.1.2024. Kinkkurasvat voit viedä sinne kartonkitölkkiin pakattuna. 

Kynttilät ja tuikkujen metallikuoret - Steariini, kynttilänpätkät ja hautakynttilät sekajätteeseen. Lajittele metalliosat ja tuikkukuoret metallinkeräykseen.

Lahjakassit - Sekajäte energiaksi. Säilytä ehjät lahjakassit uuteen käyttöön. 

Lahjanauhat ja lahjapaperit - Sekajäte energiaksi

Paristot - Myyntipisteisiin. Teippaa paristojen navat piiloon.

Sähköiset jouluvalot - Myyntipisteisiin, Entrinkiin tai lajitteluasemalle

Uudenvuoden tinat - Vaarallinen jäte 

Vähäjätteisempi joulu

Vältä joulun ikävä kääntöpuoli eli pursuavat roskikset. Anna lahjasi ilman ylenpalttisia kääreitä ja lahjanaruja. Käytä esimerkiksi kangasta tai lahjapussia kestokääreenä. Suosi aineettomia lahjoja ja anna joululahjaksi vaikkapa lastenhoitoapua, asiointiapua ikäihmiselle, lumitöitä tai pihanhoitoa. Myös lahjakortti kampaamoon, kauneushoitolaan, hierojalle tai jalkahoitoon ilahduttaa varmasti. Ole tarkkana ruokaostoksilla ja hanki vain tarvittava määrä ruokaa. Jos jouluaterioilta jää ruokaa, pakasta se myöhemmin syötäväksi tai tee riperuokaa.

Kiitämme kuluneesta vuodesta ja toivotamme hyvää ja rauhallista joulua!

Kommentointi

Otsikko:
Kommentti:
Nimi: