Oulujärven satamiin lajittelupisteet retkeilijöiden ja veneilijöiden käyttöön

30.07.2020

Oulujärven ympäristökunnat ja Ekokymppi järjestävät veneilijöille ja retkeilijöille jätelajittelupisteitä loppukesän aikana. Lajittelupisteet perustetaan vilkkaimpiin satamiin – Kajaanin Paltaniemelle ja Petäisenniskaan, Paltamon Metelinniemelle, Vaalan Saharantaan ja Ruununtörmään. Pisteille tulevat jäteastiat pakkauskartongille ja pakkausmuoville, lasi-metallille, sekajäte energiaksi -jätteelle ja biojätteelle. Lisäksi uutena kerättävänä jätelajina on satamien sekajäte, johon lajitellaan pressut, köydet ja verkot. Vastaavanlainen lajittelupiste, mutta myös jätehuone, tulee Kajaanin Koutalahden satamaan Metsähallituksen rakennuttamana. 

Satamien sekajätteeseen pressut, köydet ja verkot

”Satamien sekajäte” tarkoittaa eri asiaa kuin kodeissa lajiteltava ”sekajäte energiaksi”, joka poltetaan ekovoimalassa. Köydet, pressut ja verkot, joita satamissa ja veneidensäilytysalueilla syntyy, ovat haitallisia jätteenpoltossa, ja siksi ne on lajiteltava erilleen. Ekovoimalassa nämä jätteet voivat aiheuttaa tuotantokatkoja murskausprosessissa, kun ne kääriytyvät akselistojen ja rumpujen ympärille. Lisäksi PVC-muovipitoiset pressut muodostavat polttoprosessissa laitteistoille haitallisia savukaasuja.

Roskaton retkeily Oulujärvellä

Oulujärven saarien retkeilykohteissa on otettu käyttöön roskattoman retkeilyn periaate, jossa retkeilijä tuo roskansa mukanaan pois. Toimintamuoto on järkevä, koska vesistöistämme ei ole yhteyksiä, jotka mahdollistaisivat saarien jätteidenkeräykset asianmukaisilla laitteistoilla.

 

Lisätietoja

Esa Kumpulainen                                          

käyttöpäällikkö, 044 710 0059                                 

esa.kumpulainen@ekokymppi.fi