Muovipakkausten keräys kiinnostaa

04.12.2018

Kainuussa on aloiteltu muovipakkausten keräystä taloyhtiöistä, ja monissa taloyhtiöissä muovinkierrätys on jo päässyt alkuun. Kaikkien taloyhtiöiden, joissa on neljä tai useampia asuntoja, tulee kerätä ja kierrättää muovipakkaukset tammikuun alusta lähtien.

Mahdollisuutta kierrättää muovia on kaivattu. Kotitalouden jätteistä iso osa on muovisia elintarvike- ja muita pakkauksia. Tähän saakka muovipakkaukset on poltettu energiaksi, mutta monen mielestä muoviraaka-aineen poltto tuntuu haaskaukselta.

Ihmisiä ovat havahduttaneet uutiset ja kuvat vesistöjen muovilautoista ja muovin päätymisestä kalojen ja merinisäkkäiden elimistöön ja sitä kautta ravintoketjuumme. Valmiutta ja halua muovinkierrätykseen siis on.

Monissa sellaisissa taloyhtiöissä, joissa on totuttu lajittelemaan ja käyttämään ekopisteitä, muovipakkausten lajittelukin sujuu. Tehokas lajittelu vähentää asukkaiden jätekustannuksia. Energiajätteen erilliskeräys loppuu, koska siitä tehdyllä kierrätyspolttoaineella ei ole menekkiä. Kiinteistöillä energiajäteastia (tai palavan jätteen astia) voidaan muuttaa muovipakkauksille. Kainuussa kiinteistöjen muovipakkaukset kerätään terminaaliin ja viedään suurina erinä Fortumin muovinjalostamoon. Kierrätysmuovista valmistetaan muun muassa jätesäkkejä, tiskiharjoja, ämpäreitä, pesumaljoja, kukkaruukkuja ja pyykkikoreja. Uusiomuovisia tuotteita on saatavissa Kainuun kaupoistakin.

Maksutonta jätekatosneuvontaa tarjolla jatkossakin
Ekokymppi järjestää maksutonta neuvontaa taloyhtiöille siitä, millaisia jäteastioita tulee olla ja miten jätteet lajitellaan. Neuvontatilaisuuksissa talojen jätekatoksilla asukkaat voivat kysyä muovin ja muidenkin hyötyjätteiden lajittelusta. Yleisimmät kysymykset koskevat kahvipusseja ja lääkkeiden läpipainopakkauksia. Ne molemmat lajitellaan muovipakkauksiin.

Paljon kysellään myös muovipakkausten puhtausvaatimuksista. Pakkauksia ei tarvitse tiskata, vaan kevyt huuhtelu tai talouspaperilla pyyhkäisy riittää ruokajäämien poistamiseksi. Elintarvikepakkauksista monet ovat riittävän puhtaita sellaisinaan tyhjinä, esimerkiksi leikkelepakkaukset, leipäpussit, kahvi- ja sipsipussit. Jos ruokajäämiä on paljon ja esimerkiksi öljyistä marinadia jää pakkaukseen, sen voi laittaa sekajätteisiin.

Muovinkeräykseen voivat liittyä myös omakotiasukkaat. Jos on ennestään energiajäteastia, sen voi muuttaa muovipakkauksille ja sopia asiasta oman jäteurakoitsijansa kanssa. Toinen vaihtoehto on viedä muovipakkaukset Ekokympin lajitteluasemille, joita on kaikissa Kainuun kunnissa ja Vaalassa.

Muovipakkauksia kerätään Rinki-ekopisteillä Kajaanin Citymarketilla, Prismalla, Tokmannilla ja Entringillä. Muovinkeräyspisteitä toivotaan myös Kuhmoon, Sotkamoon ja Suomussalmelle.