Kampanja vaarallisen jätteen vähentämiseksi 17.-25.11.2018

07.11.2018

Jokaisessa kodissa arkisissa askareissa kuten siivoamisessa, liikkumisessa tai remontoidessa syntyy vaarallisia jätteitä. Moni ei tule ajatelleeksi, että esimerkiksi kosmetiikka tai harrastusvälineiden huoltamisessa käytetyt aineet ovat jätteinä vaarallisia.

 “Syntyvän jätteen määrää on kuitenkin mahdollista vähentää ja käyttää jopa kokonaan korvaavia tuotteita”, vinkkaa viestinnän asiantuntija Kaisa Halme Suomen Kiertovoima KIVO ry:stä.

Ennen vaarallisten aineiden hankkimista on syytä miettiä miten ne olisivat korvattavissa ympäristöystävällisillä aineilla. Hankkimalla vain tarvittavan määrän esimerkiksi maalia, pesuaineita tai kosmetiikkaa sekä käyttämällä ne loppuun, vältetään vaarallisen jätteen syntymistä.

Suomen Kiertovoima ja sen jäsenenä olevat kunnalliset jätelaitokset kääntävät tänä syksynä kampanjalla huomion kotitalouksien mahdollisuuksiin vähentää syntyvän vaarallisen jätteen määrää.

KIVOn koordinoima vaarallisen jätteen kampanja on myös osa Euroopan jätteen vähentämisen viikkoa. Vaarallisen jätteen vähentäminen onkin koko Euroopassa tapetilla 17–25. marraskuuta. Suomessa vaarallisen jätteen vähentämiseen tarjotaan apua verkkosivuilla ja sosiaalisen median kanavilla. Sivustolle vaarallinenjate.fi on koottu runsaasti tietoa vaarallisista jätteistä sekä vinkkejä niiden synnyn ehkäisyyn. Chat-asiakaspalvelu vastaa kuluttajien kysymyksiin sekä tarvittaessa neuvoo lähimmän vaarallisen jätteen vastaanottopaikan.

Kampanja näkyy sosiaalisessa mediassa; mukana olevat toimijat jakavat vinkkejä vaarallisen jätteen vähentämiseksi aihetunnisteella #vaarallinenjate. Vaikka kampanjan pääpaino on vaarallisten jätteiden vähentämisessä, ei niiden syntyä voida kokonaan välttää. Kampanja saakin jatkoa keväällä.

Yleisimpiä kotoa löytyviä vaarallisia jätteitä ovat käytöstä poiston yhteydessä muun muassa pesuaineet, loisteputket, aerosolit, lääkkeet, paristot, akut, öljyt ja maalit. Näiden tuotteiden sisältämät vaaralliset aineet aiheuttavat väärään paikkaan joutuessaan pieninäkin pitoisuuksina haittaa terveydelle tai ympäristölle.

 “Vaaralliset jätteet eivät kuulu viemäriin, luontoon tai kodin jäteastiaan. Ne onkin hyvä viedä asianmukaiseen keräykseen heti - vaaraa on turha säilyttää kotona”, painottaa Halme.

 Suomalaiset kunnalliset jätelaitokset yhdistävät voimansa tärkeän asian esille nostamiseksi nyt jo kolmannen kerran toteutettavassa kampanjassa. Hankkeeseen ovat sitoutuneet jätelaitosten lisäksi useat vastuulliset toimijat. Kampanjan ohjausryhmään kuuluvat Akkukierrätys Pb, Apteekkariliitto, Fortum Waste Solutions, MePak, Recser, Stena Recycling, Suomen Autokierrätys, Suomen Moottoriliitto, Suomen Uusiomuovi sekä Vesilaitosyhdistys. Lisäksi kampanjan toteuttamista tukevat ympäristöministeriö, Kaupan liitto ja Kuntaliitto.

 Tiesitkö tämän?

 - Vaarallisen jätteen keräyksen järjestämisestä vastaa kunnallinen jätelaitoksesi eli Kainuussa ja Vaalassa Ekokymppi.

 - Jätelaitoksien ylläpitämiä vastaanottopaikkoja vaaralliselle jätteelle on yli 400. Ekokympin toiminta-alueella niitä on 10. Lisäksi    Ekokymppi järjestää vaarallisen jätteen keräyksen Otanmäessä ja Vuolijoella kolmesti vuodessa.

- Lääkejätteitä voi palauttaa yli 800 apteekkiin. Kunnalliset jätelaitokset toimittavat lääkejätteet asianmukaiseen käsittelyyn.

- Paristojen ja kannettavien akkujen palautuspisteitä on puolestaan niitä myyvien liikkeiden yhteydessä yli 13 000.

- Lyijyakuillekin löytyy yli 1300 keräyspistettä.

- Lähimmän vaarallisen jätteen keräyspisteen löydät Suomen Kiertovoiman ylläpitämästä kierratys.info -palvelusta (valitse vaarallinen jäte).

Lisätietoja: www.vaarallinenjate.fi

Kaisa Halme, Suomen Kiertovoima (jätteen vähentäminen, lajittelu, käsittely)
Viestinnän asiantuntija, 040 869 8350, kaisa.halme@kivo.fi

 Anu Heikkilä, Suomen Kiertovoima (kampanja)
Kampanjakoordinaattori, 044 237 2894, anu.heikkila@kivo.fi

Ekokympin toiminta-alue:
Sari Komulainen
Neuvoja-tiedottaja, 044 710 0069, sari.komulainen@ekokymppi.fi

Vaarallinen jäte –lajitteluopas / Ekokymppi: https://www.ekokymppi.fi/media/ohjeet-ja-esitteet/vaarallinen_jate.pdf