Posketonta touhua -logo

Lasin ja metallin lajittelu taloyhtiöissä

PosKetonta touhua on kampanja lasi- ja metallijätteen eriyttämisestä 
ja uusista lajitteluohjeista

Jätteiden lajittelu on muuttunut Ekokympin alueen taloyhtiöissä. Lasi-, keramiikka- ja metallijätteen yhteiskeräys päättyi syksyllä 2023, ja lasipakkaukset ja metallijätteet on sen jälkeen täytynyt lajitella omiin astioihinsa. Ekokymppi on toimittanut taloyhtiöön uuden tarroitetun jäteastian metallijätteen keräystä varten ja samalla päivittänyt vanhaan jäteastiaan lasipakkaukset-tarran. Yhteiskeräyksen päättymisen taustalla on jätelain muutos ja tuottajayhteisön vaatimukset.

Katso videotallenne infotilaisuudesta, joka pidettiin 10.10.2023

Lasipakkaukset-jäteastiaan vain pakkauslasia

Uudistuksen myötä lasijätteen lajitteluohjeet ovat muuttuneet. Aiemmin keräykseen on saanut laittaa sekä lasipakkauksia että keramiikkaa ja posliinia, mutta nyt vain ja ainoastaan lasipurkkeja ja -pulloja kuten lasisia lastenruokapurkkeja, hillopurkkeja tai pantittomia pulloja. Yksittäisiä posliini- ja keramiikkajätteitä voi laittaa sekajäte energiaksi -jäteastiaan, ja suuremmat määrät voi viedä veloituksetta lajitteluasemalle, jätekeskukseen tai Entrinkiin. Esimerkiksi jos kahvikuppi tai juomalasi särkyy, sen oikea paikka on sekajäte energiaksi -jäteastia, mutta kokonainen astiasto tai suuret keraamiset/posliiniset esineet kuten vessanpöntöt ja lavuaarit kuuluu viedä edellä mainittuihin paikkoihin.

Kampanja taloyhtiöille

Muutokseen liittyen Ekokymppi kampanjoi nimellä PosKetonta touhua. ”PosKeton” viittaa sanoihin Posliini ja Keramiikka, joita ei enää jatkossa saa laittaa lasijätteen joukkoon – lasinkeräys tulee siis olemaan posliiniton ja keramiikaton.

Hyötyjä PosKettomuudesta

Kun lasipakkaukset ja metalli kerätään omiin jäteastioihinsa, lajittelu ja kierrätys varsinkin lasipakkausten osalta tehostuu entisestään.  Lasipakkaukset päätyvät tällöin uusiolasin ja vaahtolasin raaka-aineeksi. Niin ikään taloyhtiöt hyötyvät uudistuksesta, koska pakkausten tuottajayhteisöt maksavat näille korvausta erikseen kerätyistä pakkausjätteistä.

Jokainen oikein lajiteltu lasipakkaus ja metallijäte auttavat edistämään kierrätystä. Ekokymppi kutsuu taloyhtiöt mukaan PosKettoman touhuun!

Lataa tästä PosKetonta touhua -esite (pdf)

Lisätietoja:
Teija Konola, asiakasneuvoja
040 752 8607teija.konola@ekokymppi.fi