Joulunajan jätteet ja niiden lajittelu

07.12.2021

Alumiinivuoat, -foliot ja metalliset esineet

Vie metallinkeräykseen puhtaaksi huuhdeltuina.

Glögipullot ja -tölkit

Vie palautuspullot kauppaan. Vie muut lasipullot huuhdeltuina lasinkeräykseen. Laita kartonkitölkit huuhdeltuina, litistettyinä ja sisäkkäin pakattuina kartonginkeräykseen.

Ilotulitteet

Laita käytettyjen ilotulitteiden jätteet sekajätteeseen (sekajäte energiaksi). Palauta räjähtämättömät raketit myyjälle tai säilytä ensi vuoteen.

Joulukalenterit

Laita sekajätteeseen (sekajäte energiaksi).

Joulukortit

Käytä askartelussa tai tee pakettikorteiksi, muutoin laita paperinkeräykseen.

Joulukukat

Laita kasvinosat biojätteen keräykseen ja kukkamullat sekajätteeseen. Jos sinulla on oma kompostori, laita kasvinosat ja mullat siihen. Koristeet ja nauhat kuuluvat sekajätteeseen (sekajäte energiaksi). Laita pakkausmuovikääreet ja huuhdellut muoviruukut muovipakkauskeräykseen tai sekajätteeseen (sekajäte energiaksi).

Joulukuusi

Kuivata ja pilko polttopuuksi, haketa seosaineeksi kompostiin tai vie veloituksetta lajitteluasemille / Majasaaren jätekeskukseen. Taloyhtiöt antavat omat ohjeensa joulukuusien hävittämisestä.

Kinkunliemet ja –rasvat

Hyödynnä liemi kastikkeissa. Jähmetä rasva ja laita kompostiin tai laita maitopurkkiin pakattuna biojäteastiaan. Ei kinkunrasvaa viemäriin!

Kukkien kääreet

Laita kääre- ja silkkipaperit sekajätteeseen (sekajäte energiaksi). Sanomalehdet kuuluvat puhtaina ja kuivina paperinkeräykseen. 

Kynttilät ja tuikkujen metallikuoret

Suosi hautalyhtyjä, joihin voi vaihtaa kynttilän. Steariini, kynttilänpätkät ja hautakynttilät kuuluvat sekajätteeseen (sekajäte energiaksi). Lajittele metalliosat ja tuikkukuoret metallinkeräykseen.

Lahjakassit

Säilytä ehjät lahjakassit uuteen käyttöön. Laita käyttökelvottomat lahjakassit sekajätteeseen (sekajäte energiaksi).

Lahjanauhat ja lahjapaperit

Sekajätteeseen (sekajäte energiaksi).

Pakkaukset

Muovit ja styroksit muovipakkauskeräykseen tai sekajätteeseen (sekajäte energiaksi). Lajittele pahvi- ja kartonkilaatikot kartonginkeräykseen.

Paristot

Palauta myyntipisteisiin. Teippaa paristojen navat piiloon.

Sähköiset jouluvalot

Voit palauttaa uutta ostaessa kauppaan. Alle 25 cm pituiset sähkölaitteet voit palauttaa ilman ostovelvoitetta suuriin päivittäistavarakauppoihin (pinta-ala yli 1000 m2) tai alan erikoisliikkeisiin (pinta-ala yli 200 m2). Sähköiset jouluvalot otetaan veloituksetta vastaan myös lajitteluasemilla tai muissa tuottajayhteisöjen hyväksymissä vastaanottopisteissä.

Uudenvuoden tinat

Säästä seuraavaan uuteen vuoteen. Tinat otetaan veloituksetta vastaan jätekeskuksessa tai lajitteluasemilla. Tinat ovat vaarallista jätettä.