Ekokymppi ja Entrinki harjoittelevat poistotekstiilin keräystä

07.06.2022

Ekokymppi on kesäkuun alussa aloittanut pilotin poistotekstiilikeräyksestä Kajaanissa. Tällä harjoitellaan poistotekstiilien keräystä, lajittelua ja logistiikkaa sekä niihin liittyvää viestintää. Tarkoituksena on saada pilotista tarpeellista tietoa tulevaa, koko Kainuuta ja Suomea käsittävää poistotekstiilikeräystä varten.

Ekokympin yhteistyökumppanina ja poistotekstiilin kerääjänä sekä lajittelijana toimii Kajaanin kierrätyskeskus Entrinki. Asiakkaat voivat viedä Entrinkiin poistotekstiiliä alla olevien ohjeiden mukaan.

Poistotekstiilipussiin voi laittaa:

- Hyväkuntoista, kuivaa ja puhdasta myyntiin kelpaavaa tekstiiliä sekä huonokuntoista, kuivaa ja puhdasta (pienet tahrat eivät haittaa), uusiokäyttöön eli materiaalikiertoon kelpaavaa tekstiiliä

- puserot, paidat, hameet, mekot, housut, takit, huivit, lakanat, pyyhkeet, tyynyliinat, verhot, pöytäliinat ja yksikerroksiset peitot

Tekstiilien materiaalilla ei ole merkitystä.  Lisäksi poistotekstiilipussiin voi laittaa hyväkuntoisia, myyntiin kelpaavia mattoja, täkkejä, tyynyjä, pehmusteita, täytteellisiä päiväpeittoja ja pehmoleluja. Huonokuntoisena tai likaisena nämä voi laittaa jo kotona sekajäte energiaksi -jätteen sekaan.

Laita poistotekstiilit aina muovipussiin (esimerkiksi kaupan muovikassi) ja sulje pussi hyvin, ettei sinne pääse kosteutta ja tuo se keräykseen.

Poistotekstiilipussiin ei saa laittaa:

- kosteita, likaisia, haisevia, homeisia, öljyisiä tai tekstiilituholaisia sisältäviä tekstiilejä

- alusvaatteita, sukkia ja sukkahousuja

Nämä jätteet kuuluvat sekajäte energiaksi -roska-astiaan.

Taustalla uudistunut jätelaki ja EU-lainsäädäntö

Uusi jätelaki (2021) velvoittaa kuntia aloittamaan poistotekstiilien keräyksen vuoden 2023 alusta alkaen, ja Kainuussa keräyksestä vastaa Kainuun jätehuollon kuntayhtymä Ekokymppi.

Jätelakimuutoksen taustalla on vuonna 2018 asetettu EU-direktiivi, jonka tarkoituksena on vähentää vaateteollisuuden aiheuttamia ympäristöhaittoja. Tekstiilien valmistukseen kuluu paljon vettä sekä huomattava määrä haitallisia kemikaaleja. Lisäksi vaatteiden hiilijalanjälki on suuri, koska vaatteiden kuljetusmatkat ovat pitkiä.

Ympäristöhaitat vähenevät, kun tekstiilit käytetään uudelleen sellaisenaan tai esimerkiksi matonkuteina. Uusiokäyttäminen tarkoittaa sitä, että tekstiili hajotetaan materiaaliksi, ja näin saadaan esimerkiksi lankaa uusiin kankaisiin. Kummatkin tavat edistävät kiertotaloutta.

Lisätietoa

Ekokymppi: Anu Koskela, neuvoja, 044 071 0067
Entrinki: Mauri Saastamoinen, toiminnanjohtaja, 040 517 8570