Tietoa poistotekstiilikeräyksestä Kainuussa ja Vaalassa

08.07.2022

Tällä hetkellä poistotekstiiliä kerätään vain Kajaanissa. Kajaanissa poistotekstiilejä voi viedä kierrätyskeskus Entrinkiin. Kuhmossa alkaa pilotti syyskuussa, ja vähitellen myös Sotkamossa ja Suomussalmella. Viimeistään vuoden alussa 2023 keräys alkaa Hyrynsalmella, Paltamossa ja Puolangalla (4H -yhdistysten kirpputorit) sekä Vaalassa ja Vuolijoella.

Asiakkaiden tuomat poistotekstiilit lajitellaan kunnissa kirpputoreilla tai toimintakeskuksissa. Ne ottavat myytäväksi kelpaavat tekstiilit myyntiin, ja huonokuntoinen tekstiili kuljetetaan Kajaaniin kierrätyskeskus Entrinkiin, josta tekstiilit lähetetään Turkuun/Paimioon. Paimiossa tekstiilit hajotetaan mekaanisesti ja otetaan kuidut talteen. Kuitu käytetään uusissa tuotteissa.

Pelkästään Suomessa syntyy vuosittain noin 100 miljoonaa kiloa tekstiilijätettä, jota hyödynnetään vielä huonosti uusiotuotannon raaka-aineena. Paimion jalostamon käsittelykapasiteetti on noin 12 miljoonaa kiloa, eli noin 10 prosenttia koko maan tekstiilijätteestä. Kierrätyskuidusta valmistetaan esim. lankaa, erilaisia kuitukangasmateriaaleja, eristeitä, akustiikkalevyjä, suodatinkankaita ja komposiitteja.

Kemiin valmistuu vuonna 2025 uusiotekstiilitehdas, joka hajottaa kuidut molekyylitasolle. Uudesta kuidusta saadaan uusia vaatteita, joita voidaan kierrättää loputtomasti. Tehdas käyttää vain selluloosapohjaisia kuituja eli puuvillaa ja pellavaa.

Kainuussa pyritään käyttämään huonokuntoisia poistotekstiilejä matonkuteina, trasseleina tai kennelien makuualustoina. Käyttöä kehitetään ja kehitellään koko ajan (KAMK). 

VIE POISTOTEKSTIILIKERÄYKSEEN:

PUHTAAT, hyväkuntoiset, myyntiin kelpaavat vaatteet ja kodintekstiilit

PUHTAAT huonokuntoiset tai rikkinäiset uusiokäyttöön menevät vaatteet ja kodintekstiilit

LAITA POISTOTEKSTIILIT MUOVIPUSSIIN JA TUO ENTRINKIIN, avoinna: ma-pe 9-17, la 10-14

  

LAITA SEKAJÄTTEESEEN: 

Alusvaatteet, sukat, sukkahousut, pienet kangastilkut, likaiset, öljyiset, homeiset, kosteat tai haisevat tekstiilit ja tekstiilit, joissa on tekstiilituholaisia