Kiinteistökohtaisen metalli- ja lasijätteen koostumustutkimus

29.03.2022

Ekokymppi tekee koostumustutkimuksen metalli-lasi-keramiikka -jätteestä tässä kuussa. Tavoitteena on selvittää kajaanilaisten taloyhtiöiden erilliskerättävän metalli-lasi-keramiikka -jäteastian sisältöjen koostumus. Tutkimuksen avulla selvitetään pakkausmetallin, pienmetallin, lasipakkausten, muun lasin ja rejektin (virheellinen lajittelu) osuudet. Rejekti lajitellaan vielä seuraavasti: SER, vaarallinen jäte, muovipakkaukset, sekajäte ja biojäte. Lisäksi lajitellaan erikseen pantilliset tölkit ja lasipullot.

Tutkimuksessa saatavaa tietoa tarvitaan, että pystytään jakamaan Ekokympin ja tuottajien metalli- ja lasipakkausten keräyksestä koituvia kustannuksia. Ekokympin neuvonta saa myös arvokasta tietoa virheellisesti lajitellun jätteen osalta.

Näytteet kerättiin yhdestätoista kajaanilaisesta taloyhtiöistä, joiden metalli-lasi-keramiikka -jäteastia tyhjennyspäivä oli juuri tulollaan. Oletuksena oli, että jäteastia olisi tällöin mahdollisimman täysi. Lajittelu aloitettiin eilen Majasaaren jätekeskuksessa, ja jatkuu tänään kolmen henkilön voimin.

Lisätietoa Anu Koskela, 044 071 0067