Jätehuoltovinkit kesämökille

26.04.2021

Jätehuollon top-7 kesämökille

1. Roska-astiat mökkikeittiön allaskaappiin

Laita mökkikeittiön kaapistoon vähintään kaksi roska-astiaa, toinen biojätteelle ja toinen sekajätteelle. Jos kaapissa on tilaa useammille roska-astioille, niihin voit lajitella tarpeen mukaan esimerkiksi lasia tai metallia.

2. Sekajätteet keittiökaapista Ekokympin aluekeräyspisteelle tai omaan roskapönttöön

Jos sinulla on oma jäteastia, se on tyhjennettävä kesäaikana (1.5.-30.9.) vähintään yhden kerran. Jos viet sekajätteet Ekokympin aluekeräyspisteelle, lähin keräyspiste löytyy www.kierrätys.info –palvelusta. Aluekeräyspiste on sekajätteen keräyspaikka, ja pisteen käyttöoikeus on vain aluekeräysmaksun maksaneilla.

3. Biojäteroskis keittiökaapista tyhjennetään kompostoriin tai kompostoivaan käymälään.

Myös matokompostoria tai bokashia voi käyttää. Kompostointiohjeita saat Ekokympistä. Ilmoita kompostoinnista Ekokympille. Ruokajätteet voi kompostoida mullaksi myös kompostointikäymälässä. 

4. Ohjeistus

Merkitse / tarroita kaikki roska-astiat.

5. Lajittele sekajäte ja biojäte erilleen

Biojäteastiaan laitetaan kasvisten ja hedelmien kuoret, kahvinporot suodatinpusseineen, kukkamulta, kasvinosat sekä ruoantähteet. Sekajäteastiaan laitetaan muun muassa vaipat ja terveyssiteet, cd-levyt koteloineen, hehkulamput, käyttökelvottomat tekstiilit ja muut kuin pakkausmuovit. Muovipakkaukset voi halutessaan viedä muovipakkausten keräykseen Rinki-ekopisteelle tai Ekokympin lajitteluasemalle.  Muovipakkaukset voi laittaa sekajätteeseenkin, jolloin ne päätyvät Leppävirralle Riikinvoiman ekovoimalaan poltettavaksi.

6. Lajittele myös muut jätteet

Kerää erilleen myös lasi-, metalli- ja kartonkipakkaukset sekä sanoma- ja aikakauslehdet. Vie ne kauppareissulla  markettien pihoilla oleville Rinki-ekopisteille. Vanhat repaleiset vaatteet ja muut tekstiilit kuuluvat sekajätteeseen. Hyväkuntoiset ja puhtaat tekstiilit voit viedä muovipussissa ekopisteiden UFF-laatikoihin tai kirpputoreille. Vaaralliset jätteet kuten jäteöljyt, -maalit ja -liuottimet sekä sähkölaitteet kuten jääkaapit, televisiot ja loisteputkilamput otetaan maksutta vastaan Ekokympin lajitteluasemalla.

Suuret jäte-esineet ja –kuormat kuten remonttijätteet, polkupyörät ja huonekalut otetaan myös lajitteluasemalla aukioloaikoina vastaan. Hyötyjäte pienkuormana on maksutonta. Maksuton vastaanotto on myös puutarhajätteille – muista kuitenkin lajitella oksat ja haravointiroskat erilleen. Lajitteluasemilla vain seka- ja rakennusjätteestä peritään maksu.

7. Jätteen poltto ja hautaaminen on kielletty

Kiinteistön tulipesissä saa polttaa vain käsittelemätöntä jätepuuta, risuja, oksia ja vähäisiä määriä kierrätyskelvotonta paperia ja pahvia. Muovin poltto on kielletty, samoin jätteen avopoltto. Myös jätteen hautaaminen on kielletty.