Kesämökin jätehuolto järjestykseen

24.05.2019

1. Roska-astiat mökkikeittiön allaskaappiin

Mökkikeittiön kaapistoon laitetaan vähintään kaksi roska-astiaa. Yhteen astiaan lajitellaan biojätteet ja toiseen sekajätteet (sekajäte energiaksi). Jos kaapissa on tilaa useammille roska-astioille, niihin voit lajitella tarpeen mukaan esimerkiksi lasia tai metallia.

2. Sekajätteet keittiökaapista Ekokympin aluekeräyspisteelle tai omaan roskapönttöön 

Jos sinulla on oma jäteastia (kiinteistöllä sopimus jätteenkuljetusyrityksen kanssa), se on tyhjennettävä kesäaikana (1.5.-30.9.) vähintään yhden kerran.Jos viet sekajätteet Ekokympin aluekeräyspisteelle, lähin keräyspiste löytyy: www.kierrätys.info –palvelusta. 


3. Biojäteroskis keittiökaapista tyhjennetään kompostoriin tai kompostoivaan käymälään. Kompostointiohjeita saat Ekokympistä. 

4. Ohjeistus

Merkitse / tarroita kaikki roska-astiat.  Tarkempia lajitteluohjeita löytyy joka kotiin jaetusta Ekokympin kalenterista, Yhteinen juttu-lehdestä ja verkkosivustolta www.ekokymppi.fi.

5. Lajittele sekajäte ja biojäte erilleen

Biojäteastiaan laitetaan kasvisten ja hedelmien kuoret, kahvinporot suodatinpusseineen, kukkamulta, kasvinosat ja ruoantähteet.

Sekajäteastiaan laitetaan muun muassa vaipat ja terveyssiteet, hehkulamput, käyttökelvottomat tekstiilit ja muoviesineet. Muovipakkaukset kuten ketsuppipullot, shampoopullot ja makkarapaketit voi halutessaan viedä muovipakkausten keräykseen Rinki-ekopisteelle (Kuhmo, Kajaani, Sotkamo, Suomussalmi) tai Ekokympin lajitteluasemalle.  Muovipakkaukset voi laittaa sekajätteeseenkin, jolloin ne päätyvät Leppävirran ekovoimalaan poltettavaksi (Riikinvoima Oy).

6. Lajittele myös muut jätteet

Kannattaa kerätä erilleen myös lasi-, metalli- ja kartonkipakkaukset sekä sanoma- ja aikakauslehdet. Vie ne markettien pihoilla oleville RINKI-ekopisteille. Ekopisteet ja muut keräyspaikat: www.kierrätysinfo.fi. Vanhat repaleiset vaatteet ja muut tekstiilit kuuluvat sekajätteeseen. Hyväkuntoiset ja puhtaat tekstiilit voit viedä muovipussissa ekopisteiden UFF-laatikoihin tai kirpputoreille. Vaaralliset jätteet (jäteöljyt, -maalit, -liuottimet, torjunta-aineet jne.) ja sähkölaitteet (jääkaapit, televisiot, matkapuhelimet, kahvinkeittimet, loisteputkilamput jne.) otetaan maksutta vastaan Ekokympin lajitteluasemalla. Suuret jäte-esineet ja –kuormat kuten remonttijätteet, polkupyörät ja huonekalut otetaan myös lajitteluasemalla aukioloaikoina vastaan. Hyötyjäte pienkuormana on maksutonta. Maksuton vastaanotto on myös puutarhajätteille – muista kuitenkin lajitella oksat ja haravointiroskat erilleen. Lajitteluasemilla vain seka- ja rakennusjätteestä peritään maksu. Lajitteluasemat ja muut keräyspisteet: www.kierrätysinfo.fi 

7. Jätteen poltto ja hautaaminen on kielletty

Vain lämmityksen yhteydessä saa polttaa paperia, pahvia, kartonkia ja käsittelemätöntä jätepuuta. Myös jätteen hautaaminen on kielletty.

Lisätietoa www.ekokymppi.fi, Chat-kanava kello 9 -20 ja asiakaspalvelu 08 636 616, info@ekokymppi.fi