Ekopisteet tuottajan vastuulle - koko Suomeen 1 850 RINKI-ekopistettä

12.10.2015

Ekopisteillä kerättävät kotitalouksien pakkausjätteet – lasi, metalli ja kartonki – siirtyvät ensi vuoden alussa tuottajien vastuulle. Kainuussa tämä tarkoittaa sitä, että Ekokymppi ei enää ylläpidä ekopisteitä, vaan sinne kuuluvien jätteiden keräyksen ja kierrätyksen järjestäminen on pakkausten tuottajien vastuulla.

Tuottajat järjestävät pakkausjätteen keräyksen 1 850 RINKI-ekopisteellä koko maassa. RINKI-ekopisteet on tarkoitettu vain kotitalouksien pakkausjätteiden keräykseen. Jokaisessa 1 850 pisteessä kerätään vähintään kuitu-, metalli- ja lasipakkauksia, ja lisäksi 500 pisteessä muovipakkauksia.

Ekopisteiden ulkoinen ilme muuttuu
Lähes kaikki Kainuun kolmisenkymmentä ekopistettä säilyvät paikoillaan, mutta niiden ulkoiset ilmeet muuttuvat RINKI-ekopisteiden mukaisiksi. Kajaanissa vuoden vaihteessa poistuvia ekopisteitä ovat Kauppatori ja Kuurna. Muualla Kainuussa Kontiomäen Siwan ja Ukkohallan ekopisteet poistuvat käytöstä. Yksittäiset lasin- ja metallinkeräyspisteet, joita on Kainuussa yhteensä 19 kpl, poistuvat käytöstä loka-marraskuun aikana. Paperinkeräys säilyy kaikilla ekopisteillä. Vuokattiin on tulossa uusi RINKI-ekopiste.

Muovinkeräys Kajaaniin ja Sotkamoon
Tuottajayhteisöt ryhtyvät keräämään myös kotien muovipakkauksia. Kainuuseen tulee keräyspisteitä Kajaaniin ja Sotkamoon.

Lajitteluohjeet RINKI-ekopisteillä
Ekopisteiden lajittelusäiliöihin saa tuoda pakkausjätettä RINKI Oy:n lajitteluohjeiden mukaisesti, ks. www.rinkiin.fi. Käytännössä lajitteluohjeisiin ei tule muutoksia.

Tuottajavastuu tarkoittaa tuotteiden valmistajien ja maahantuojien velvollisuutta järjestää ja kustantaa tuotteidensa jätehuolto ja kierrätys. Käytännössä tuottajat perivät kierrätysmaksun kuluttajilta tuotteiden hinnassa.  Tuottajavastuun alaisia jätteitä ovat pakkausten lisäksi sähkölaitteet, paristot, ajoneuvot, ajoneuvojen renkaat ja keräyspaperi.

Lisätietoja
Esa Kumpulainen, käyttöpäällikkö, Kainuun jätehuollon kuntayhtymä, 044 710 0059
Suomen pakkauskierrätys RINKI Oy, www.rinkiin.fi