Uusi ekopiste Vuokattiin

01.12.2011

Kainuun jätehuollon kuntayhtymä on rakentanut uuden ekopisteen Vuokattiin (Kiulukuja 1). Ekopiste tarkoittaa keräyspaikkaa, jonne kotitalous voi viedä hyödyntämiskelpoista jätettä kuten paperia, kartonkia, lasia ja metallia.

Ekopistettä käyttämällä voi pienentää omaa jätelaskuaan. Kun vie hyötyroskat ekopisteelle, omaa roskasäiliötä ei tarvitse tyhjentää niin usein. Ekopisteen paperinkeräysastiaan laitetaan sanoma- ja muut lehdet, tulostinpaperit, kirjekuoret ja esitteet. Kartonkisäiliöön laitetaan pahvilaatikot, maito- ja mehupurkit, muro- ja keksipaketit litistettyinä sekä jauhopussit ja paperikassit. Pienmetallisäiliöön laitetaan muun muassa säilyketölkit ja metallikannet ja lasinkeräykseen lasipullot, posliinit ja keraamiset esineet.

Ekopisteen kautta jätteelle uusi elämä
Ekopisteelle viedyt jätteet jatkavat elämäänsä uusiotuotteina tai muutoin hyödynnettyinä. Maitopurkeista ja pahveista valmistetaan hylsykartonkia ja paperijätteestä tehdään uutta sanomalehtipaperia ja pehmopapereita. Säilyketölkit kuten muut metallit voivat murskauksen ja sulatuksen jälkeen päätyä uusioraaka-aineena vaikkapa polkupyörän rungoksi. Lasi ja keramiikka murskataan ja käytetään maanrakennuksessa.

Litistele ja ahda sisäkkäin
Yhteen maitopurkkiin mahtuu helposti kymmenen samanlaista purkkia. Maitopurkkien ja pahvilaatikoiden litistely ja sisäkkäin sullominen hidastaa ekopisteen jäteastian täyttymistä huomattavasti. Pahvilaatikot saa helposti litistettyä viiltämällä teipit veitsellä. Suuret pahvilaatikot taitellaan sellaiseen kokoon, että ne mahtuvat jäteastiaan. Kananmunakennon tapaiset laatikot tiivistyvät jaloin polkemalla.

Lisätietoa:
Esa Kumpulainen, käyttöpäällikkö, Kainuun jätehuollon kuntayhtymä
puh. 044 710 0059