Mökkiläistiedote

13.05.2011

Kainuun jätehuollon kuntayhtymä toivottaa kainuulaisille loma-asukkaille hyvää kesää ja rentouttavaa mökkeilyä kauniin luonnon keskellä. Tässä muutamia vinkkejä ympäristöystävälliseen lomailuun.

Vähennä jätettä: vältä moneen kertaan pakattuja elintarvikkeita, käytä kestohedelmäpusseja tai muoviset pussit moneen kertaan ja kestokasseja muovisten ostoskassien sijaan, vältä kertakäyttötuotteita.

Lajittele jätteet: kesämökeillä ja yleensä haja-asutusalueella käytetään jätteiden aluekeräyspisteitä, joissa on astiat sekajätteelle ja paperille. Muuta jätettä niihin ei saa viedä. Vireä mökkiläinen voi lajitella jätteensä tarkemmin pienellä viitseliäisyydellä.

Kierrätä myös pahvit, lasit ja metallit: vie ne kauppareissulla kauppojen pihoilla sijaitseviin ekopisteisiin.

Muovit voi kierrättää energiaksi: muovit voi viedä maksutta lajitteluasemalle, jolloin sekajäte vähenee.

Biojätteet kompostoivaan käymälään: vessa voi olla kompostoiva käymälä, joka muuttaa myös ruokaperäiset biojätteet mullaksi. Kompostikäymälän tyhjentäminen ei ole yhtä tympeää puuhaa kuin vanhanaikaisen makin tyhjennys. Kompostikäymälä voi olla joko valmiina ostettu tai itse tehty, ohjeita esimerkiksi Eko-Kympistä  (www.eko-kymppi.fi –> lajitteluohjeita).

Käytä ympäristöystävällisiä pesuaineita: siivota voi ilman vahvoja kemikaaleja, esimerkiksi sitruuna ja etikka veteen sekoitettuna käyvät moneen puhdistukseen.

Sekajätepussukka aluekeräyspisteelle tai omaan roskapönttöön: kesäasukkaat voivat viedä sekajätteensä Eko-Kympin aluekeräyspisteisiin, ellei jätekuljetusyrityksen kanssa ole sopimusta oman jäteastian tyhjennyksestä. Aluekeräyspisteiden käytöstä maksetaan aluekeräysmaksua palvelun järjestäjälle eli Eko-Kympille.  Pisteillä on myös paperinkeräyssäiliöt, joihin on kaikilla talouksilla käyttöoikeus. Aluekeräyspisteitä on Kainuussa 134 kpl. Löydä kulkureitillesi sopiva piste: kierrätys.info tai www.eko-kymppi.fi –> keräyspisteet ja aukiolo –> aluekeräyspisteet

Useimmista jätteistä pääset maksutta eroon: kotitalouden vaaralliset jätteet (ongelmajätteet) kuten akut, öljyt, maalit ym. voi viedä MAKSUTTA lajitteluasemalle sen aukioloaikoina, samoin sähkölaitteet (Kuhmossa vastaanottopaikka on Ekotori ja Kajaanissa Entrinki) puutavarat, kartongit, lasi- ja keramiikkajätteet, romumetallit, muoviroinat, kiviainekset ja risut ja haravointijätteet.

Lajitteluasemalla maksu peritään vain seka- ja energiajätteestä. Lajittele, säästät! 
Lajitteluasemat ovat avoinna ylimäääräisesti joka toinen lauantai juuri kesäasukkaita palvellakseen. Lisälauantait ovat 21.5, 4.6, 18.6, 2.7, 16.7, 30.7, 13.8 ja 27.8. Lajitteluasema on näinä lauantaina auki kello 10 - 13. Jätekeskuksen ja lajitteluasemien normaalit aukioloajat ja yhteystiedot

Hyvää kesää!
Kainuun jätehuollon kuntayhtymä