Koirankakka sekajätteisiin

04.12.2010

Koirankakka kuuluu sekajätteisiin

Koiran ulosteet maatuvat, mutta bakteerivaaran takia niitä ei pidä laittaa biojätteisiin vaan sekajätteisiin. Kainuussa Eko-Kymppi ohjeistaa hävittämään lemmikkikoirien kakkakikkareet muun sekajätteen joukossa. Suuret erät esimerkiksi kenneleistä on vietävä jätekeskukseen.

Maatuneenakin koirankakan bakteerit säilyvät vuosia. Siksi ei suositella koiran jätösten hävittämistä kotikompostissa tai niiden laittamista biojäteastiaan. Oikea paikka lemmikin jätöksille on sekajäteastia.

Järjestyslain koirakuripykälän mukaan omistajan on pidettävä huolta siitä, että koiran uloste ei jää ympäristöön hoidetulla alueella taajamassa. Kajaanissa on useita koirankakkaroskiksia, joihin lemmikin jätökset voi pudottaa pussissa.

Koiran ja muiden eläinten ulosteet voivat levittää zoonooseja eli eläimistä ihmisiin tarttuvia tauteja. Pienet lapset käpälöivät koirankakkoja ja bakteereita joutuu suuhun. Myös kukkapenkistä tai kasvimaalta voi saada ulostebakteereita suuhunsa, jos siellä on käynyt joku eläin tai jos kompostimulta sisältää ulosteita.

Myös kissankakka voi levittää bakteereja. Etenkin raskaana olevien naisten tulisi välttää kosketusta siihen. Kissanhiekka voidaan hävittää biojätteiden mukana.