Kämmentietokoneita lajitteluasemille

05.04.2011

Kainuulainen uutuus jäteasemille

Kainuun jätehuollon kuntayhtymän Kuhmon ja Sotkamon lajitteluasemilla on ensimmäisinä Suomessa  otettu käyttöön kämmentietokoneet jätteiden vastaanotossa. Laitteen jäteasemasovellus on kehitetty Kainuussa.

Kämmentietokone eli PDA-laite siirtää paperit historiaan jätteiden vastaanotossa ja laskutuksessa. Enää ei täytetä paperisia lähetyslistoja, vaan jäte-erän tiedot näpytellään PDA-laitteeseen, josta ne siirtyvät sähköisesti laskutukseen.

”Käytännössä jää pois kaksi tai kolme välivaihetta”, kuntayhtymän asiakaspalvelupäällikkö Marjut Kinnunen sanoo. ”Asiakaspalvelu nopeutuu ja virhemahdollisuudet vähenevät,  ja sähköinen tiedonsiirto säästää paljon paperia.”

PDA-laitteen kehittely ja testikäyttö kestivät noin vuoden. Sovelluksen ovat kehittäneet kajaanilainen Ebsolut ja lappeenrantalainen Logica Oy yhteistyössä Eko-Kympin kanssa.

Lajitteluasemien henkilökunta osallistui kehittelytyöhön antamalla palautetta laitteen toimivuudesta testikäytössä. Laitteita testattiin puolitoista kuukautta ennen tuotantokäytön aloittamista Sotkamossa ja Kuhmossa.

Hiukan peruskännykkää suuremmassa laitteessa on kosketusnäyttö ja sitä voi käyttää optisella kynällä myös käsineet kädessä. Asiakas saa mukaansa tulosteen, joka on kuin kaupan kassakuitti.

Kovaan käyttöön tarkoitettu laite kestää kolhuja ja kosteutta, ja myös pakkasta.

Lajitteluasemien työntekijät ovat tyytyväisiä PDA-laitteeseen, sillä se vapauttaa käsin kirjoittamisesta ja helpottaa työtä. Lisäksi laite säästää ympäristöä, koska paperisota jää pois.

Kotitalousasiakkaat joutuvat laitteen kanssa tekemisiin lähinnä vain sekajätettä tai energiajätettä tuodessaan, sillä maksuttomiin jätekuormiin sitä ei tarvita. Kotitaloudet voivat tuoda maksutta muovia, puutavaraa, metallia, pahvia, lasia, paperia, kivitavaraa ja puutarhajätettä.

Kevään aikana kämmentietokoneet otetaan käyttöön myös muilla lajitteluasemilla Hyrynsalmella, Paltamossa, Puolangalla, Ristijärvellä, Suomussalmella ja Vaalassa.