Poistotekstiilin vastaanotto Sotkamossa on tilapäisesti suljettu

10.01.2024

Poistotekstiilin vastaanotto Sotkamon toimintakeskuksessa on tilapäisesti suljettu. Joulun välipäivinä toimintakeskukseen tuli vaatesäkkejä niin paljon, että käsittelytilat loppuivat kesken. Jahka suma on purettu, poistotekstiilin vastaanotto jatkuu entiseen malliin. Ekokymppi pyytääkin nyt sotkamolaisia säilyttämään poistotekstiilipussukat hetken aikaa kotonaan, kunnes vastaanotto jälleen alkaa. 

Lajittelussa parantamisen varaa

Poistotekstiilin vastaanottoon on tuotu paljon ns. väärää jätettä - sellaista tekstiiliä tai muuta tavaraa, joka ei poistotekstiiliin kuulu. Poistotekstiilin keräykseen saa tuoda käyttökelpoisia tekstiilejä, mutta myös huonokuntoista tekstiiliä, kunhan se on puhdasta, kuivaa ja hajutonta. Haisevat, kosteat ja likaiset tekstiilit sekä alusvaatteet ovat sekajätettä. Pinttyneitä tahroja vaatteissa voi olla, kuten punaviini- tai mustikkatahroja, kunhan vaate on muutoin pesun jäljiltä. 

Sotkamon toimintakeskuksella hyväkuntoiset tekstiilit lajitellaan myyntiin ja kierrätyskuiduksi kelpaavat tekstiilit lähtevät Kajaanin Entringin kautta uusiokuidun jalostukseen. Uusiokuidusta valmistetaan lankaa, eristeitä, akustiikkalevyjä, suodatinkankaita ja komposiitteja.

Poistotekstiilin lajitteluohje

  • Uudelleenkäytettävät tekstiilit: puhtaat, kuivat ja hyväkuntoiset, myyntiin kelpaavat vaatteet, jalkineet ja kodintekstiilit
  • Kierrätyskuiduksi kelpaavat tekstiilit: huonokuntoiset / rikkinäiset, mutta puhtaat ja kuivat vaatteet ja kodintekstiilit

Laita sekajätteeseen: alusvaatteet, sukat ja sukkahousut sekä haisevat tekstiilit.

Vie kierrätyskuiduksi kelpaavat tekstiilit ja uudelleenkäytettävät tekstiilit samassa muovipussissa tai -säkissä keräyspaikkaan, joka Sotkamossa on toimintakeskuksessa, Ratatie 8 A. Hyväkuntoiset, myyntiin kelpaavat tekstiilit, kengät ja kodintekstiilit voi viedä myös UFF-keräykseen. Niitä löytyy Rinki-ekopisteiltä.

 

Kommentointi

Otsikko:
Kommentti:
Nimi: