Ekoaviisi 6 / 2016

02.11.2016

Vuosikalenteri jaetaan kuukauden päästä

Ekokympin vuosikalenteri on matkalla painatukseen. Tänä vuonna kainuulaistaloudet saavat kalenterinsa aikaisemmin kuin muina vuosina. Se jaetaan jokaiseen talouteen joulukuun ensimmäisellä ja toisella viikolla.

Sähköiseen versioon voit tutustua tästä: Ekokympin kalenteri 2017

Ekovoimala viittä vaille valmis

Suomen kahdeksas yhdyskuntajätteen polttolaitos on pian valmis. Riikinvoiman ekovoimala ottaa ensi vuoden alusta käsiteltäväkseen 20 täysperävaunurekallista jätettä päivittäin eli 145 000 tonnia vuodessa ja tuottaa siitä sähköä noin 90 gigawattituntia ja kaukolämpöä noin 180 gigawattituntia vuodessa.

Ekokymppi on osakkaana Riikinvoimassa 7 muun itäsuomalaisen jätelaitoksen kanssa. Hanke on merkittävä koko Itä-Suomen jätehuollon kannalta, mutta myös valtakunnallisesti; kaatopaikkasijoitus vähenee minimiin, jätteen hyödyntämisaste paranee ja fossiilisten polttoaineiden tarve pienenee. Lue lisää>

Kajaaniin lisää muovipakkausten keräyspisteitä

RINKI Oy:n muovinkeräyspisteitä on nyt Kajaanissa kolme: Entringin, Tokmannin ja Prisman ekopisteillä. Lähiaikoina myös K-Citymarketin ekopisteelle tulee puristinkontti kodin muovipakkauksille.

Rinki Oy:n muovinkeräykseen saa tuoda vain puhdasta pakkausmuovia kuten margariinirasioita, ketsuppipulloja, kanistereita ja viilipurkkeja. Lisätietoa ja tarkempia lajitteluohjeita löydät Rinki Oy:n sivustolta www.rinkiin.fi.

Kaikenlainen kotien muovijäte otetaan vastaan Ekokympin lajitteluasemilla ja jätekeskuksessa. Polttoon menevä muovijäte on maksuton, polttokelvoton muovi eli PVC-tuotteet ovat maksullista sekajätettä. Lisätietoa www.ekokymppi.fi

Tuunailu vähentää jätteen määrää

Parin viikon päästä vietetään valtakunnallista jätteen vähentämisen viikkoa. Kajaanissa sellaista on vietetty jo useita viikkoja Miniroskis-hankkeen ympärillä. Kajaanin lukion kuvataiteen opiskelijat ovat kuvittaneet diabeetikoilta kerättyjä mittaliuskapurkkeja, joista syntyy upeita miniroskiksia esimerkiksi tupankantumpeille tai purkukumeille.

Ennen varsinaista käyttöönottoa näille taideteoksille järjestetään näyttely Kajaanin pääkirjastolla 1.1. - 31.1.2017.

Lisätietoa Miniroskiksista>

Ekokymppi lahjoittaa bioporukkalaisille keittiön bioastian 

Bioporukka-kampanjassa Ekokymppi lahjoittaa keittiö-biojäteastian niille omakotitalouksille, jotka tämän vuoden aikana perustavat ”bioporukan”. Bioporukka tarkoittaa sitä, että lähikiinteistöt käyttävät samaa bioastiaa tai kompostoria. Porukoita on mahdollista perustaa taajamiin sekä niiden välittömiin läheisyyksiin.

Kampanjalla Ekokymppi haluaa kannustaa omakotitalouksia bioastioiden tai kompostoreiden yhteiskäyttöön. Lisätietoa

Bioporukka-esite

Joulu lähestyy, sinä valitset:

Rikkaus vai Rakkaus?
Tavara vai Palvelu? 
Hyvinvointi vai Rojupöhö?
Tuhlaus vai kohtuus?

Lajitteluohjeita ja ekovinkkejä jouluun> 

Seuraava ja uudistunut Ekoaviisi julkaistaan ensi vuoden alussa.

Toivotamme hyvää loppuvuotta ja onnea, iloa ja rakkautta tulevalle vuodelle <3

Ekokympin tonttuset