Ekoaviisi 5 / 2016

01.09.2016

Kainuun jätehuollon kuntayhtymän uutiskirje

Lajitteluasemat talviajassa

Lajitteluasemien kesäiset lauantai-aukiolot ovat päättyneet. Sotkamon asemalla jatkuu ylimääräinen perjatain aukiolo syyskuun loppuun saakka.

Lajitteluasemien yhteystiedot ja aukioloajat

"Laitapa lehdet läjään somaan ja oksat aina kasaan omaan!"

Kotipihan syystöissä kertyvät oksat, risut ja puunlehdet voi viedä maksutta Risu-Mattilaan ja lajitteluasemille. 

Kajaanin Risu-Mattila ja lajitteluasemat Paltamo, Kuhmo, Sotkamo ja Hyrynsalmi ottavat puutarhajätettä vastaan ympäri vuorokauden.

Puutarhajätteiden vastaanotto Kainuussa

Lajittelu ja kierrätys ovat meidän Yhteinen juttu

Mitä haluat tietää jätteiden lajittelusta ja kierrättämisestä Itä-Suomessa ja Kainuussa? Kysy Yhteinen juttu -Facebook-sivustolta tai tutustu verkkosivuun Yhteinen juttu.

"Yhteinen juttu" tuottaa asiakaslehteä, vuosikalenteria ym. neuvontamateriaalia. Mukana tässä neuvonnan yhteistyössä ovat viisi jätelaitosta: Ekokymppi, Jätekukko Oy, Metsäsairila Oy, Puhas Oy ja Ylä-Savon Jätehuolto Oy.

Miniroskis-talkoot

Ekokymppi on aloittanut Tupakantumpit pois ympäristöstä –projektin. Idea on peräisin roska päivässä – liikkeen Tuula-Maria Ahoselta. Diabeetikoilta jää tyhjiä mittausliuskapurkkeja, jotka kerätään ja kuvitetaan, ja sen jälkeen nämä ”miniroskikset” annetaan tupakoitsijoille.

Tarkoituksena on saada tupakantumpit vähenemään ympäristöstä. Purkkiin voi kerätä myös muuta pikkuroskaa kuten esimerkiksi purukumeja tai karkkipapereita.

Lue lisää

Vuolijoki - Otanmäki: Vaarallisen jätteen ja sähkölaiteromun keräys kotitalouksille

Ekokympin syyskeräys kodin vaaralliselle jätteelle ja sähköromulle on Vuolijoella ja Otanmäessä lauantaina 8.10.2016. Ekokemin rekka parkkeeraa Otanmäen Siwan pihaan kello 10.00 - 11.45 ja Vuolijoen Salen pihaan kello 12.15 - 14.00.

Lue lisää

Sekajätteen uusi nimi: SEKAJÄTE ENERGIAKSI

Sekajätteen uusi nimi on "Sekajäte energiaksi". Samaa termiä käyttävät Ekokympin lisäksi jätelaitokset Metsäsairila, Jätekukko ja Ylä-Savon Jätehuolto. Näistä kaikista laitoksista sekajäte toimitetaan energiana hyödynnettäväksi Leppävirran ekovoimalaan www.riikinvoima.fi.

Lajitteluohjeita

Ekokympin puhelinlinjoihin Callback-toiminto

Ekokympin puhelinvaihteeseen 08 636 611  ja laskutuksen puhelinpalvelulinjaan 08 636 616 on kytketty ns. callback-toiminto. Käytännössä se tarkoittaa sitä, että 30 sekuntia linjalla jonotettuaan asiakas kuulee viestin. Siinä ilmoitetaan, että asiakas voi soittamastaan numerosta jättää soittopyynnön. Takaisinsoittoaika on enintään puoli tuntia.

Muoviroskien lajittelun vaikeus ja helppous

Muovipakkausten keräys aiheuttaa paljon kysymyksiä, koska kaikki muovit eivät kelpaa RINKI-ekopisteelle. Lajitteluohjeita vilisee lehtien ja verkkosivujen palstoilla jatkuvasti. Usein kuulee kommentteja, että menipä lajittelu vaikeaksi. Ohjeiden viidakossa hämmentyy helposti, kun kotona miettii, että mihin jäteastiaan mikin muovipurnukka tai -paketti laitetaan. 

Kaikilla ei valitettavasti ole Kainuussa mahdollisuutta käyttää muovipakkausten keräykseen RINKI-ekopistettä. Syytä huoleen ei ole, sillä Ekokymppi vastaanottaa maksutta muovijätettä kuten ennenkin, ja halutessaan voi muovit voi laittaa myös kodin energia- tai sekajäteastiaan.

Lue lisää

 

Ympäristökasvattaja Kurre Kainuulainen ja Ekokympin neuvontapalvelut

Muuntautumiskykyinen ja moni-ilmeinen Ekokympin Kurre-orava antaa ympäristökasvatusta kaikille kainuulaisille. Kurren tai Ekokympin neuvojan voit tilata esimerkiksi koululle, päiväkotiin tai tapahtumaan. Ekokymppi tarjoaa monipuolisia neuvontapalveluja eri kohderyhmille. Neuvonta on maksutonta muille paitsi yrityksille.

Tutustu neuvontatarjontaamme

Iloa ja väriä syksyyn,
toivottaa Ekokymppi