Kainuulainen lääkejätteen lajittelumalli valtakunnalliseksi

20.02.2013

Suomen Kuntaliitto, Jätelaitosyhdistys ja Suomen Apteekkiliitto ovat laatineet lääkejätteen keräykselle valtakunnallisesti yhtenäisen sopimusmallin, jossa on määritelty eri toimijoiden vastuualueet sekä lajitteluun liittyvät seikat. Uusi valtakunnallinen ohjeistus noudattaa lääkejätteen lajittelun osalta samaa linjaa, joka Kainuussa on ollut jo pian kymmenen vuotta. Tuolloin Ekokymppi, jonka vastuulla kotitalouksien lääkejätteen vastaanotto Kainuussa on, sopi paikallisten apteekkien kanssa lääkejätteen keräämisestä ja noudosta. Lääkejätteen lajitteluohjeet sovittiin sellaisiksi, että molemmat osapuolet olisivat tyytyväisiä. Tarkoitus oli muun muassa parantaa työturvallisuutta sekä apteekissa että lääkejätteen jatkokäsittelyn eri vaiheissa.

Apteekki ottaa maksutta vastaan kodin lääkejätteet
Valtakunnallisen mallin mukaan apteekit ja jätelaitokset (Kainuussa Ekokymppi) sopivat keskenään, että kotitaloudet saavat palauttaa lääkejätteensä maksutta apteekkiin. Jätelaitos toimittaa apteekeista lääkejätteet vaarallisten jätteen käsittelyyn. Keräämispalvelun vastapainoksi apteekit saavat laittaa lääkejätteen joukkoon omia lääke- ja kemikaalijätteitään.

Lajittele lääkejäte kotona
Apteekin henkilökunta opastaa asiakkaita mahdollisuuksien mukaan lääkejätteen palauttamisessa. Parasta olisi kuitenkin lajitella lääkejäte jo kotona ohjeiden mukaan:
-tabletit ja lääkeliuskat muovipussiin
-nestemäiset lääkkeet, voiteet ja geelit omissa pakkauksissaan, irrota käyttäjätiedot
-jodipitoiset lääkkeet (esim. Betadine) erikseen
-elohopeakuumemittarit erikseen
-neulat muovipulloon.

Lääkepakkauksista kertyy useita erilaisia hyötyjätteitä: pahvinen lääkepakkaus kuuluu kartonkikeräykseen, lasinen pakkaus lasinkeräykseen, käyttöohjeet paperinkeräykseen ja muovipakkaukset energiajätteeseen. Metalliset pakkaukset laitetaan metallinkeräykseen ekopisteellä. Tyhjät läpipainopakkaukset ovat sekajätettä. Ekokympin esitteitä lääkejätteen lajittelusta on saatavilla apteekeista ja Ekokympin toimistosta sekä verkkosivuilta