Joulumuistio

21.11.2012

Joulumuistio (pdf)

Joulu vähemmin jättein

  • Anna lahjaksi apua, aikaa ja elämyksiä. Lahjaesimerkkejä: eräretki, konserttilippu, satuhetki, tanssikurssi, siivousapu, bussilippu opiskelijalle, itsetehdyt leivonnaiset, lumenluonti…
  • Paketoi tavaralahja vaikkapa julisteeseen tai sanomalehteen tai ompele vanhoista verhoista perheenjäsenille oma kestolahjapussi. Se kestää monta joulua ja helpottaa pakkaamista.
  • Käytä muovisten kertakäyttöisten hautakynttilöiden sijaan lasi-, lumipallo- tai jäälyhtyä.
  • Ole tarkkana ruokaostoksilla ja hanki vain tarvittava määrä ruokaa.
  • Jos jouluaterioilta jää ruokaa, pakasta se myöhemmin syötäväksi tai tee riperuokaa riperuokareseptejä.
  • Kestävä joulu/ Facebook,
  • Aineeton joulukalenteri katso tekovinkit
  • Facebook/kurre.kainuulainen

Joulujätteiden ABC

Sähkökynttiläsarjat ja jouluvalokaapelit ja muut sähkölaitteet viedään Kajaanissa Entrinkiin, Kuhmossa Ekotorille ja muissa Kainuun kunnissa Ekokympin lajitteluasemille (maksuton vastaanotto).

Vanhat paristot viedään paristonkeräyslaatikkoon, joita on paristoja myyvissä kauppaliikkeissä. Lisätietoja www.recser.fi.

Palaneet hehkulamput, loistelamput, energiansäästölamput ja led-lamput
Palaneet hehkulamput voit laittaa ekopisteellä lasinkeräykseen. Loistelamput, energiansäästölamput ja led-lamput ovat sähkölaiteromua - vie ne Kajaanissa Entrinkiin, Kuhmossa Ekotorille ja muissa kunnissa Ekokympin lajitteluasemille (maksuton vastaanotto).

Vanhat lelut, joissa on paristo / akku tai sähköjohto, kuuluvat sähkölaitteiden keräyspisteeseen. Laita ehjät muoviset lelut kierrätykseen ja rikkonaiset sekajätteeseen. 

Tuikkukynttilöiden ja ulkotulien foliot voit viedä tyhjinä ekopisteelle metallin keräykseen. Huomioi kuitenkin, että Kainuussa on meneillään Tuikkujahti – kilpailu, jossa peruskoululaiset keräävät tuikkujen kuoria. Voit säästää tuikkujen kuoret koululaisille, jotka saattavat joulun jälkeen kolkutella oven takana tuikkukuoria jahdaten.

Joulukalenterit ja joulukortit ovat energiajätettä. Ellei energiajäteroskista ole, laita ne sekajätteeseen. 

Joulukuusen voit viedä maksutta lajitteluasemalle tai Kajaanin Auralaan. Kuusen voit myös polttaa pilkottuna ja kuivattuna omassa tulisijassa. Taloyhtiöt antavat yleensä omat ohjeensa joulukuusien hävittämisestä.

Kinkun luut ovat sekajätettä ja lihatähteet biojätettä. 

Kinkun rasva kannattaa jähmettää ensin ulkona ja laittaa kiinteänä biojäteastiaan tai omaan kompostiin. Älä kaada sitä viemäriin, koska se tukkii putkistot.

Laatikkovuoat (folio) voit viedä ekopisteelle metallin keräykseen. 

Kartonkipakkaukset laitetaan taloyhtiön tai ekopisteen kartonkikeräykseen. Pienet muovi-ikkunat,  mehutölkkien muovikorkit tai alumiinisisukset eivät haittaa keräyskartongin joukossa. 

Muovipussit, kuplamuovi ja styrox
Muovi kuuluu energiajätteeseen. Jos sinulla ei ole omaa energiajäteroskista, voit viedä polttokelpoiset muovit maksutta lajitteluaseman tai jätekeskuksen muovinkeräykseen. Muussa tapauksessa ne laitetaan omaan sekajäteroskikseen.

Lahjapaperit, lahjanarut kannattaa ottaa talteen ja käyttää seuraavana jouluna uudelleen. Jätteenä ne ovat energiajätettä. Ellei energiajäteroskista ole, laita lahjapaperit ja -narut sekajätteeseen. Aina kannattaa kuitenkin litistää ja sulloa lahjapaperit pienempään tilaan - esimerkiksi maitopurkkiin mahtuu muovipussillinen lahjapaperia!

Uuden vuoden tinat kannattaa ottaa talteen ja käyttää uudelleen seuraavana vuonna. Jätteenä tinat hävitetään viemällä ne ekopisteen metallinkeräykseen.

Ilotulitteet ja räjähteet on käyttämättöminä vietävä poliisilaitokselle. Räjähteiden jäännökset laitetaan energia- tai sekajätteeseen.

Ekokymppi jouluna

Ekokympin toimisto, lajitteluasemat ja Majasaaren jätekeskus palvelevat uudenvuodenaattona 31.12 normaalisti. Jouluaattona, joulupyhinä ja uudenvuodenpäivänä kyseiset toimipisteet ovat suljettuina.

Kohtuullisuutta jouluun,

toivottavat Ekokymppi ja Kurre