Euroopan jätteen vähentämisen viikko opastaa jätteen välttämiseen

22.11.2012

JÄTELAITOSYHDISTYKSEN TIEDOTE 21.11.2012

Sopivan kokoinen kinkku – ja muuta oikein mitoitettua
Euroopan jätteen vähentämisen viikko opastaa jätteen välttämiseen

Ota potkasta kiinni ja mittaa sopiva joulueväs. Euroopan jätteen vähentämisen viikko opastaa ja kannustaa tuottamaan mahdollisimman vähän jätettä. Aiheeseen liittyviä tempauksia järjestetään eri puolilla Suomea. Esimerkiksi Turun Seudun Jätehuolto tarjoaa tapahtumien järjestäjille hauskaa infopistettä, joka antaa vinkkejä ruokahävikin välttämiseen – ja jouluruokien hankinnan mitoittamiseen – teemalla ”sopivan kokoinen kinkku”.

Viikkoa vietetään 17.–25. marraskuuta ja se koostuu monista paikallisista hankkeista. Aktiivisimpia tapahtumien järjestäjiä ovat tänä vuonna kuntien jätelaitokset ja -yhtiöt. Lakeuden Etappi Oy:n toimialueella Etelä-Pohjanmaalla järjestetään 15 tapahtumaa. Etapin tapahtumat on suunnattu pääasiassa lapsille ja perheille. Nuorille suunnatussa Nuorisotalon yökahvilassa punotaan nuorten kanssa ystävyyden nauhoja jämälangoista ja otetaan vastaan leluja eteenpäin lahjoitettavaksi.

Turun Seudun Jätehuolto Oy tarjoaa yleisötilaisuuksille infopistettä ja Tiernapojat nukketeatteria. Infopisteessä voi tehdä havaintoja omista ostostavoista otoskorikierroksen tai shoppailusimulaattorin avulla. Kantaaottavassa Tiernapojat teatterissa vanha tarina saa uusia käänteitä kuten, ”miksi kaikki kaksivuotiaat tavarat pitää heittää pois?”

Euroopan jätteen vähentämisen viikko on Euroopan Komission LIFE+ -hanke. Viikko tavoittelee jätemäärien vähentymistä erilaisten tapahtumien ja tempauksien kautta. Tapahtumissa jaetaan tietoa ja havainnollistetaan myös käytännössä, miten jokainen voi vaikuttaa jätteitä vähentävästi. Tapahtumia järjestävät muun muassa koulut, yritykset ja järjestöt. Euroopassa on tänä vuonna mukana yli 10 000 tapahtumaa.

Viikkoa vietetään kolmannen kerran Suomessa. Viikkoa koordinoivat yhteistyössä Jätelaitosyhdistys ry (JLY), Pirkanmaan Jätehuolto Oy ja Ekokumppanit Oy.

Suomen tapahtumat: www.pirkanmaan-jatehuolto.fi/ewwr
Hankeen kansainväliset sivut www.ewwr.eu/
Euroopan tiedote (engl.): www.ewwr.eu/sites/default/files/EWWR%202012-11-15%20Press%20Release_EN.pdf

Lisätiedot:
Pirkanmaan Jätehuolto Oy, Projektisihteeri Paula Pokkinen, paula.pokkinen@pirkanmaan-jatehuolto.fi, 050 310 4777
JLY, Tiedottaja Marko Laakkonen, marko.laakkonen@jly.fi, 050 370 0116
Ekokumppanit Oy, Projektipäällikkö Harri Helin, harri.helin@tampere.fi, 040 801 6786

JLY - Jätelaitosyhdistys ry edustaa julkista jätehuoltoa - kuntien 35 jätelaitosta ja jätehuoltoyhtiötä. Yhdistyksen jäsenlaitokset toteuttavat yli 5 miljoonan suomalaisen jätehuoltoa yhteistyössä yksityisten yritysten ja tuottajayhteisöjen kanssa. Jätelaitosyhdistys toimii yhdyssiteenä jäsentensä kesken, kehittää jätelaitosalaa ja julkisen jätehuollon toimintaedellytyksiä. Yhdistys tekee tiivistä yhteistyötä viranomaisten kanssa ja osallistuu yhteistyöhön alan kansainvälisissä järjestöissä.

Pirkanmaan Jätehuolto Oy huolehtii jätelain mukaisista jätehuoltotehtävistä 17 omistajakuntansa alueella. Yhtiö vastaa lähinnä asumisessa syntyvästä ja siihen rinnastettavasta jätteestä. Yhtiö järjestää jätteiden keräyksen, kuljetuksen, käsittelyn ja loppusijoituksen sekä vastaa jäteneuvonnasta ja jätehuollon yleisestä kehittämisestä.

Ekokumppanit Oy on Pirkanmaalla toimiva ympäristöalan asiantuntija ja osaamisen yhdistäjä. Ekokumppanit Oy tuottaa tiedotus-, neuvonta-, koulutus- ja asiantuntijapalveluja, joilla edistetään kestävän kehityksen mukaista elämäntapaa ja yritystoimintaa. Yhtiön omistavat Pirkanmaan Jätehuolto ja Tampereen kaupungin liikelaitokset.