Aluekeräyksen asiakas saa tuoda jätemökkiin enintään kaksi säkillistä sekajätettä
12.07.2012
Kainuun jätehuollon kuntayhtymä (Ekokymppi) on tarkentanut maaseudun jätemökkien eli aluekeräyspisteiden käyttöön liittyvää ohjeistustaan. Uuden ohjeen mukaan asiakas saa tuoda pisteelle enimmillään kaksi säkillistä sekajätettä.
On tärkeää, että asiakas ei kerää jätettä nurkkiinsa suurta määrää, vaan tuo ne roska-astioihin pienerissä, jotta aluekeräyspisteiden jätemääräkertymä on tasainen koko vuoden ajan. Näin vältytään pisteiden ylitäyttymiseltä ja saadaan paikat pysymään siistinä suunnitelluilla tyhjennysväleillä. Aluekeräyspisteiden sekajäteastiat tyhjennetään pääsääntöisesti kerran tai kahdesti viikossa. Jos asiakkaan toimittama jätemäärä on suurempi kuin on ohjeistettu, asiaan puututaan kameravalvonnan perusteella.
Aluekeräyspisteen käyttöoikeus vain vuosimaksun maksaneilla
Aluekeräyspiste on Ekokympin ylläpitämä, asuinkiinteistöjen yhteinen jätteiden keräyspaikka, joita on Kainuussa eri puolilla maakuntaa 134 kpl. Aluekeräyspiste ei ole yleinen ilmaispalvelu, vaan sen sekajäteastiat on tarkoitettu aluekeräysmaksun maksaville asukkaille ja mökkiläisille. Jätemökit palvelevat niitä haja-asutusalueiden asukkaita ja kesämökkiläisiä, joilla ei sopimusta jätehuoltoyrityksen kanssa. Ne taloudet, joiden roska-astian jäteauto käy tyhjentämässä, eivät saa viedä sekajätteitään jätemökeille. Jätemökkien paperinkeräysastiat on tarkoitettu kaikille.
Peräkärrykuormat, sähkölaitteet ja vaaralliset jätteet lajitteluasemalle
Aluekeräyspisteille ei saa viedä peräkärrylastillisia jätettä, vaan suuret erät pitää toimittaa asianmukaisesti lajitteluasemille tai Majasaaren jätekeskukseen. Myös vaaralliset jätteet, sähkölaitteet ja rakennusjätteet kuuluvat lajitteluasemalle, jonne voi myös viedä kodin hyötyroskaa kuten puutavaraa, metallia, lasia, kartonkia ja muovia – ilmaiseksi.
Väärinkäyttäjiä kuriin kameravalvonnan avulla
Ekokymppi on tehostanut viime keväästä alkaen aluekeräyspisteiden kameravalvontaa siten, että kameroita on lisätty ja kuva-aineistoja käydään läpi säännöllisesti. Sen perusteella on lähetetty useita huomautuksia ja laskuja sellaisille asiakkaille, jotka tuovat jätettä enemmän kuin kaksi säkkiä kerrallaan. Niinikään huomautuksen ja laskun voi saada pisteen luvaton käyttäjä eli asiakas vie roskaa jätemökkiin, vaikka ei maksa Ekokympille aluekeräysmaksua. Kaikkein kalleimmaksi aluekeräyspisteen väärinkäyttö tulee silloin, kun pisteelle tuodaan väärää jätettä esimerkiksi vaarallista jätettä, rakennusjätettä, sähkölaitteita tai erityisen suuri määrä roskaa (peräkärryllinen). Aluekeräyspisteen väärinkäyttömaksu on 123 €.
Jätteen aluekeräysverkosto on merkittävä palvelu tuhansille kiinteistön omistajille. Siksi on tärkeää, että annettuja ohjeita noudatetaan. Siistillä ja asianmukaisesti hoidetulla aluekeräyspisteellä on helppo ja mukava asioida.